fallback

Полският регулатор разследва мистериозно поскъпване с над 950% на местна компания

Акциите на Bedzin поевтиняха с 55% в четвъртък – най-големият ѝ спад – до цена от 32 злоти за акция

22:10 | 22.06.23 г.
Автор - снимка
Създател

Полската Комисия по ценните книжа разследва възможна търговия с вътрешна информация с акциите на компанията за комунални услуги EC Bedzin, след като книжата ѝ поскъпнаха шоково с 952% този месец, съобщава Bloomberg.

Оценката е скочила без видима причина, въпреки че производителят на електроенергия – който отрича обвиненията – съобщи в регулаторни документи, че вътрешни лица купуват акции. В сряда Bedzin съобщи, че е подписала споразумение за неразкриване на информация с компания, която е съсобственост на контролирания от държавата енергиен гигант Orlen SA относно преговори за изграждането на малки ядрени реактори в страната.

На следващия ден от Orlen посочиха, че нямат планове за сътрудничество с Bedzin и енергопроизводителят е поискал подписването на споразумението. В спорът се намеси и премиерът Матеуш Моравецки, който написа в Twitter, че е поискал информация от регулатора, която ще позволи на властите да „предприемат следващи стъпки“.

Акциите на Bedzin поевтиняха с 55% в четвъртък – най-големият ѝ спад – до цена от 32 злоти за акция спрямо 6,75 злоти на 31 май. Полският регулатор заяви, че ще се проведе анализ на ситуацията, ако се намери „оправдано подозрение да използването на конфиденциална информация или манипулация“.

Движението на цената на акциите на Bedzin. Графика: Bloomberg LP

Bedzin, чиято пазарна капитализация набъбна до 101 млн. злоти (25 млн. долара) посочи в позиция, че е положила „всички усилия да информира пазара за въпросите, важни за компанията“. Тя не е отговорила на запитване за коментар от Bloomberg.

Orlen и партньорската компания Synthos, собственост на милиардера Михал Соловов, планира да инвестира 4 млрд. долара в малки ядрени реактори на базата на технологията на GE Hitachi. Проектът е ключов за енергийната трансформация на страната към по-екологична енергия.

Преди тазмесечното рали Bedzin в продължение на месеци се затрудняваше под напора на растящите разходи за въглеродни квоти, необходими работата на централата ѝ в Южна Полша.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:55 | 22.06.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още