fallback

Ръстът на лихвите подкопава стимулите на инвеститорите да държат американски акции

Анализатори очакват европейските и азиатските акции да се представят по-добре от американските през втората половина на годината

21:04 | 20.06.23 г.

Драматичното покачване на лихвените проценти в САЩ, съчетано със скорошните силни печалби на фондовия пазар, унищожи възнаграждението, което инвеститорите могат да очакват през следващата година за притежаване на акции в големи американски компании, според анализатори.

Доходността от тримесечните американски съкровищни бонове беше 5,3% тази седмица, след като Федералният резерв задържа лихвените проценти в диапазона 5-5,25%, но сигнализира, че повечето от централните банкери очакват още две увеличения на лихвите тази година.

Това е същото ниво като очакваната 12-месечна форуърдна доходност на S&P 500, която се повиши с повече от 15 процента от януари. Въпреки че това е едно от най-добрите полугодия за индекса от две десетилетия, инвеститорите да притесняват от потенциала за бъдеща възвръщаемост, пише FT.

„За първи път в историята доходността на парите, облигациите и акциите е една и съща“, коментира Лука Паолини, главен стратег в Pictet Asset Management. „Ако сте американски инвеститор, вероятно трябва да купувате облигации, защото в съобразени с риска условия те ви дават повече“, допълва той.

Инвеститорите наблюдават внимателно ситуацията и смятат, че тя е предупреждение, че бичият пазар на американските акции може да приключи.

„Проблемът с инфлацията доведе до чудовищни скокове на лихвените проценти, което означава, че пазарите на акции са много по-малко привлекателни“, коментира Кристиан Копф, ръководител на отдела за фиксиран доход в Union Investment.

„Намаляването на доходността в САЩ е много важно развитие и това означава, че хората ще отделят по-малко за американски акции“, допълва Копф. Той смята, че картината е различна на европейските пазари, където оценките на акциите са по-ниски.

Въпреки че това до голяма степен се дължи на голяма част от технологичните акции в растеж в САЩ, дори след коригиране на разликите в секторните коефициенти европейските акции остават евтини в сравнение със САЩ, подчертава Копф.

Съотношението цена/печалба на S&P 500, внимателно наблюдаван показател за оценка, се е повишило до 23 пъти тази година. Когато обаче индексът се измерва на еднакво претеглена база, същото съотношение е 18 пъти в сравнение с 13 пъти за Stoxx Europe 600, според Refinitiv.

В своята пазарна перспектива за средата на годината тази седмица от Pictet посочват, че очакват европейските и азиатските акции да се представят по-добре от американските през втората половина на годината.

„Това, което не ми харесва в S&P днес, е, че две трети от ръста през годината до момента е свързан с пет или седем акции“, казва Надеж Дюфосе, глобален ръководител на отдела за множество активи в Candriam.

По-високите лихвени проценти по облигациите инвестиционен клас също означават трудности за по-рискови и неликвидни кредити. Копф очаква инвеститорите да „дезертират“ от частния дълг и да се върнат обратно в ликвидните зони на пазара като част от едно „велико преоценяване“.

Според проучване сред мениджъри на фондове, осъществено от Bank of America, инвеститорите дават най-голяма тежест на облигациите инвестиционен клас в сравнение с книжата с висока доходност от 2008 г. насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:05 | 20.06.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още