fallback

Цените на петрола се възстановяват след първоначалния си спад*

Предлагането нараства, а с него и опасенията за търсенето – балансът е трудно постижим

12:15 | 20.06.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола се възстановяват след първоначалния си спад във вторник, след като Китай намали основните лихви по-малко от очакваното, засилвайки бъдещите опасения за перспективите за търсенето в най-големия вносител на суров петрол в света, съобщава Ройтерс.

Петролът сорт Брент поскъпва с 82 цента, или 1,08%, до 76,91 долара за барел, а цената на американския суров петрол WTI се повишава с 16 цента, или 0,22%, до 72,09 долара за барел. Юлският договор за доставка изтича в края на търговията във вторник.     

Китай понижи два от основните лихвени проценти – този по едногодишните заеми и този по петгодишните, с по 10 базисни пункта всеки. Намаленията, първи от 10 месеца насам, бяха по-малко агресивни от прогнозираните – половината от респондентите в проучване на Ройтерс очакваха понижение от 15 базисни пункта на лихвата по петгодишните заеми. Като реакция петролните пазари първоначално отчетоха спадове.

„Пониженията бяха силно очаквани, затова не последва бичи тласък на петролните пазари“, смята Тина Тенг, пазарен анализатор в CMC Markets in Auckland.

„Търговците на петрол може да имат нужда да видят материализирано и силно икономическо възстановяване в Китай, за да подобрят прогнозите си за търсенето на петрола“, допълва Тенг.

Намаленията на лихвите последваха скорошните икономически данни, които показаха, че продажбите на дребно и фабричното производство не успяват да запазят инерцията, която бяха набрали по-рано през годината.

Китайското правителство се събра миналата седмица, за да обсъди мерките, с които да стимулира икономическия растеж, а няколко големи банки намалиха прогнозите си за него през 2023 г. на фона на забавящото се възстановяване на Китай от Covid-19.

В понеделник двама представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) настояха за още лихвени повишения на фона на рисковете от по-висока инфлация. Пазарите очакват и изявлението на управителя на Федералния резерв Джером Пауъл по-късно тази седмица, следейки за сигнали за предстоящи лихвени увеличения.

„Низходящите рискове за глобалния растеж са надвиснали над перспективите за търсенето на петрол... рисковите настроения са отложени на пауза преди поредица от ястребови изявления на представителите на Фед, която предстои тази седмица“, смята Джун Рон Йеап, пазарен стратег в IG в Сингапур.

По-високите лихви намаляват желанието за разходи и могат да понижат търсенето на петрол.

По отношение на предлагането износът и добивът на суров петрол от Иран са достигнали нови върхове през 2023 г. въпреки санкциите от страна на САЩ.

Русия също се очаква да повиши морския износ на дизел и газьол този месец, надхвърляйки съкращенията от страна на ОПЕК и нейните съюзници, включително Москва.

„Предлагането се възстановява и изненада положително  голяма част от държавите износителки на петрол като САЩ, други страни извън ОПЕК, както и в ОПЕК+, например Нигерия, Иран, Венецуела“, коментират анализаторите на JPMorgan в бележка.

Банката намали прогнозата си за средната цена на сорта Брент до 81 долара за барел тази година при по-ранна прогноза за 90 долара.

Съкращенията на ОПЕК+ не са достатъчни, за да балансират глобалното търсене и предлагане, дори ако бъдат удължени до 2024 г., смятат анализаторите на JPMorgan.

* Цените са актуални към 11:50 часа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:15 | 20.06.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още