fallback

Dow Jones затвори с понижение от 231 пункта

Американските индекси приключиха сесията разнопосочно след лихвеното решение

23:11 | 14.06.23 г.

Американските индекси приключиха сесията разнопосочно, след като Федералният резерв направи временна пауза в увеличението на лихвите.

Фед не промени референтния си лихвен процент, който остава в диапазона 5-5,25%. Председателят на американската централна банка Джером Пауъл обаче посочи, че до края на годината вероятно ще има две увеличения с по-малки стъпки, тъй като прогнозата на институцията е лихвите да достигнат 5,6% до края на годината.

Индексът на „сините чипове“ Dow Jones се понижи с 231 пункта, или 0,6%, до 33 980,72 пункта. Индексът компенсира загубите непосредствено след публикуването на решението на Фед за лихвите, когато изтри 400 пункта.

По-широкият индекс S&P 500 се колебаеше между зеления и червения сектор през сесията, като затвори с ръст от 0,08% до 4372,66 пункта.

Технологичният индекс Nasdaq се повиши с 0,39% до 13 626,48 пункта.

„Пазарът премина към някои разпродажби, защото инвеститорите са загрижени, че вероятно ще има поне още две повишения на лихвите до края на годината и няма да има намаление на лихвените нива“, коментира Сам Стовал, главен инвестиционен стратег в CFRA Research, пред Ройтерс.

По-рано в сряда по-голям от очакваното спад на цените на производител в САЩ през май, който се дължи най-вече на спад в разходите за енергия, сигнализира, че инфлацията в страната се охлажда. Данните от вторник показаха, че потребителските цени са забавили ръста си през миналия месец.

Инвеститорите сега виждат 70% шанс централната банка да повиши лихвените проценти през юли спрямо 60% по-рано в сряда, според инструмента CME Fedwatch.

Доходността на 2-годишните съкровищни облигации на САЩ достигна нов тримесечен връх в сряда заради очакваните повишения на лихвите тази година. Доходността се повиши с 1,3 базисни пункта до 4,707% от 4,694%, колкото беше във вторник.

Доходността по 10-годишните американски облигации се понижи с 4,2 базисни пункта до 3,796%, а по 30-годишните държавни облигации спадна с 5,9 базисни пункта до 3,881%.

Според прогнозите на Фед средната оценка на централните банкери за референтния лихвен процент до края на годината е 5,6% - над повечето очаквания. На своята пресконференция след срещата на Федералната комисия по отворените пазари председателят на Фед Джером Пауъл каза, че „процесът за връщане на инфлацията до 2% има да извърви дълъг път“ и че централните банкери са „силно ангажирани“ с тази цел.

„Изявлението и прогнозите са толкова ястребови, че съм сигурен, че Уолстрийт смята, че трябваше просто да повишат лихвите днес“, казва Ед Моя, старши пазарен анализатор в Oanda, пред CNBC. Според него Фед ще тласне американската икономика към рецесия, ако изпълни прогнозата си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:14 | 14.06.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още