fallback

Петролът стартира седмицата със спад в цената

Срещата на Фед в сряда и решението за лихвите ще зададат посоката на пазара  тези седмица

11:24 | 12.06.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цените на петрола се понижават в понеделник на фона на предстоящата среща на Фед, а инвеститорите се опитват да предусетят апетита на централната банка за нови повишения на лихвите, докато притесненията за нарастващото търсене на горива в Китай и повишените руски доставки затрудняват пазара, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху суровия петрол тип „Брент“ поевтиняват с 86 цента, или 1,15%, до 73,93 долара за барел, а цената на американския петрол WTI се понижава с 83 цента , или 1,18%, до 69,34 долара за барел.

И двата бенчмарка отбелязаха второто си седмично поевтиняване миналата седмица, след като разочароващите икономически данни от Китай засилиха притесненията за ръста на търсенето при най-големия вносител на суров петрол и компенсираха повишението на цените, предизвикано от обещанието на Саудитска Арабия да намали производството си с 1 млн. барела на ден през юли.

„Цените на петрола са притиснати между две опозиционни сили. От една страна са „мечи“ настроените участници, които очакват монетарни съкращения, и „бичи“ настроените спекуланти, които очакват по-ниски запаси през втората половина 2023 г.“, твърди Франциско Бланч, глобален анализатор в BofA.

Повишенията на лихвите от страна на Фед засилиха долара и направиха деноминираните в долари суровини по-скъпи за купувачите с различна валута, оказвайки влияние върху цените.

Повечето играчи на пазара очакват централната банка на САЩ да остави лихвените проценти непроменени след двудневната среща за обсъждане на монетарната политика в сряда.

„Ние поддържаме мнението си за меко кацане в САЩ, но централните банкери може да затегнат паричната политика още повече ако ръстът на цените не се забави и финансовият натиск върху банковата система запази рисковете“, твърди Сет Карпентър, главен глобален икономист в Morgan Stanley в свой коментар.

Въпреки че Саудитска Арабия съкрати производството си четири пъти през последната година, руските доставки се запазват високи, защото санкциите са създадени по такъв начин, че да имат по-малко влияние върху износа, коментира Бланч.

Руските доставки към Китай и Индия са нараснали въпреки наложеното ембарго от страна на ЕС и механизма на Г-7 за тавана на цените, който е в сила от декември.

Американската инвестиционна банка Goldman Sachs сви прогнозата си за цените на петрола заради по-високи от очакваното доставки от Русия и Иран, и разшири прогнозата си за доставките на двете държави и Венецуела, с 800 хил. барела дневно.

Прогнозата на банката за декември е барел „Брент“ да струва 86 долара при предварителна прогноза за 95, а барел WTI да се предлага за 81 долара, вместо за 89.

*цени към 10:45

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:26 | 12.06.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още