fallback

Цените на петрола вървят към втори пореден седмичен спад*

Петролът отново поевтинява в петък, заличавайки повишенията, предизвикани от обещанията за по-нисък добив на Саудитска Арабия

10:51 | 09.06.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цените на петрола са напът да отбележат втори пореден седмичен спад, а пониженията продължават и в петък заради опасенията, свързани с търсенето и скептицизма за евентуално ядрено споразумение между САЩ и Иран, предаде Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол тип WTI спадат с 60 цента, или 0,84%, до 70,69 долара за барел, а фюръчсите върху петрола сорт Брент поевтиняват с 63 цента, или 0,83%, до 75,33 долара за барел.

„Очаква се цените да варират в рамките на около 3 долара под или над 70 долара за барел за американския петрол WTI в краткосрочен план”, коментира Сатору Йошида, анализатор в сферата на суровините в Rakuten Securities.

И двата бенчмарка поевтиняха с около долар в четвъртък, възстановявайки се частично от по-ранните си спадове от по над 3 долара, след като САЩ и Иран отрекоха да са близо до сключването на ядрено споразумение. За седмицата цените и на двата сорта суров петрол вървят към понижение от 1, като миналата седмица отбелязаха почти същия спад.

Ангажиментът на Саудитска Арабия за по-големи съкращения на добива повиши цените по-рано тази седмица, но последва спад, предизвикан от нарастващите запаси от гориво на САЩ и слабия китайски износ.

Според Йошида фактори, като страха от ограничено предлагане и по-силно търсене по време на шофьорския сезон в САЩ, могат да повишат цените и да засенчат притесненията за бавното нарастване на търсенето на гориво в Китай.

„Китай не направи никаква услуга на цените на суровия петрол заради разочароващото му икономическо възстановяване“, коментира Едуард Моя, анализатор в OANDA.

Въпреки че допитване на Ройтерс сред икономисти показа, че Федералният резерв може да пропусне ново повишение на лихвите на срещата си на 13 и 14 юни, липсата на подобни индикации от страна на другите големи централни банки затруднява прогнозите за търсенето на петрол, добавя Моя.

* Цените са актуални към 10:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:51 | 09.06.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още