fallback

Индексите на Wall Street са на червено след неуспеха на преговорите за дълга на САЩ*

Акциите на Apple поевтиняха с 0,7%, след като компанията обяви многомилиардна сделка за производство на чипове с Broadcom

17:52 | 23.05.23 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите индекси на Wall Street започват борсовата сесия във вторник на червено, след като по-рано стана ясно, че срещата между президента Джо Байдън и председателя на Камарата на представителите Кевин Маккарти не е довела до решение на въпроса за тавана на дълга, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтрива близо 0,1%, а широкият S&P 500 отписва 0,3%. От своя страна, технологичният бенчмарк Nasdaq Composite изостава с 0,2%.

Въпреки че Кевин Маккарти и Джо Байдън не успяха да постигнат споразумение за повишаване на тавана на дълга след среща в Белия дом, те планират да продължат разговорите, тъй като САЩ наближават крайния срок за предотвратяване на първия в историята си дефолт.

След приключването на срещата Байдън я определи като продуктивна и „още веднъж повторихме, че дефолтът не е на дневен ред и единственият начин да продължим напред е добросъвестно да постигнем двупартийно споразумение".

Маккарти заяви пред репортери, че тонът на около 90-минутната среща е бил „по-добър от всеки друг път, когато сме водили дискусии". Той също заяви, че срещата е била продуктивна и е дала възможност на двамата лидери да вникнат в детайлите на позициите си.

Инвеститорите наблюдават отблизо преговорите за тавана на дълга във Вашингтон с надеждата за повече яснота с приближаването на датата за евентуален дефолт 1 юни.

„Изпращаме силно отрицателен сигнал за нашата способност да управляваме икономиката си, камо ли да сме котва за останалата част от света“, коментира анализаторът Мохамед Ел Ериан. „И пазарът досега всъщност се справи с това много добре“, допълни той.

При индивидуалните акции тези на Apple поевтиняха с 0,7%, след като компанията обяви многомилиардна сделка за производство на чипове с Broadcom. Книжата на втората поскъпнаха с 1,2%.

Акциите на Chevron също прибавиха към стойността си 2,9% след повишаване на оценката им от HSBC.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации нараства до съответно 3,723% и 3,975%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, също расте с 0,1% до 103,34 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола се повишава във вторник. Фючърсите върху американския лек суров петрол поскъпват с 1,5% до 73,1 долара за барел. Тези върху международния бенчмарк Брент пък прибавят 1,3% към цената си до 76,94 долара за барел.

Златото обаче е на червено със спад в цената от 0,1% до 1975,5 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:25 ч. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:53 | 23.05.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още