fallback

„Агрия Груп Холдинг“ ще разпредели на акционерите 16% от печалбата за 2022 г.

Дружеството планира да започне процедура по обратно изкупуване на акции при ценови диапазон 28-30 лева

11:44 | 12.05.23 г. 1

„Агрия Груп Холдинг“ АД ще разпредели на акционерите 16% от печалбата за 2022 г.

Това ще гласуват акционерите на предстоящото редовно годишно общо събрание, което ще се проведе на 26 юни във Варна. Поканата е публикувана в Търговския регистър и очаква вписване.

Общата сума, която се предлага да се изплати на акционерите, е 6,8 млн. лева. Цялата печалба на дружеството за миналата година възлиза на почти 42,2 млн. лева.

Право да получат дивидент ще имат лицата, вписани в централния регистър за ценните книжа като такива с право на дивидент, към 14-ия ден след датата на общото събрание, на което ще се приеме годишният отчет на компанията и решението за разпределяне на печалбата.

Акционерите на „Агрия Груп Холдинг“ ще гласуват и решение за обратно изкупуване на акции.

Съветът на директорите на компанията предлага да бъдат изкупени до 3% от общия брой акции с право на глас, или до 204 хил. броя. Ценовият диапазон е 28-30 лева, а срокът за приключване на процедурата е определен на 30 юни 2023 г.

В последната година акциите на „Агрия Груп Холдинг“ поевтиняват с почти 19%, а пазарната капитализация на компанията е 151,64 млн. лева.

През миналата година дружеството осъществи редица придобивания, за да засили позициите си на пазара и да диверсифицира дейността си. Последната сделка е за производителя на биоетанол „Алмагест“, чийто завод се намира край Ихтиман.

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:44 | 12.05.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още