fallback

Банковият и здравният сектор тласнаха нагоре европейските борси

Вниманието на инвеститорите и в Европа е насочено към данните за инфлацията в САЩ тази седмица

20:45 | 08.05.23 г.

Европейските борси завършиха с възходящо сесията в понеделник, а банковият и здравният сектор поведоха ръстовете, докато инвеститорите очакват ключови данни за инфлацията в САЩ по-късно тази седмица, за да се ориентират в пътя на Федералния резерв за паричната политика, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,4%, въпреки че ръстовете на Wall Street отшумяха след няколко разочароващи отчета.

Германският DAX отбеляза минимален спад от 0,05% до равнище от 15 952,83 пункта. Френският CAC 40 напредна с 0,11% и завърши деня на ниво от 7440,91 пункта.

Европейският индекс на сините чипове беше подложен на натиск миналата седмица, когато Европейската централна банка, за разлика от Фед, сигнализира, че подготвя още повишения на лихвите, тъй като инфлацията в 20-те страни от еврозоната остава упорито висока.

Сега вниманието е насочено към индекса на потребителските цени в САЩ за април, който трябва да бъде публикуван в сряда, за да покаже дали скоро може да се очакват понижения на лихвите в най-голямата икономика в света. Фед повиши лихвите миналата седмица в ход, който може да е последен от настоящата кампания по затягане на паричната политика.

Обратно в Европа банковият сектор и секторът на здравеопазването напреднаха с по около 0,8%, като поведоха ръстовете в Европа, а имотните компании отбелязаха спад от 0,7 на сто.

Книжата на шведския собственик на имоти SBB поевтиняха с близо 20%, след като S&P Global понижи дългосрочния му кредитен рейтинг до неинвестиционен заради притеснения за ликвидната му позиция.

Германският DAX изостана от останалите регионални пазари в Европа, след като данни показаха, че германското индустриално производство е намаляло повече от очакванията през март, отчасти заради слабо представяне на автомобилния сектор.

Фондовите пазари в Лондон бяха затворени заради празник в понеделник след коронацията на крал Чарлз в събота.

На корпоративния фронт книжата на PostNL поскъпнаха с 10,2%, след като нидерландската пощенска компания потвърди прогнозите си за 2023 г. благодарение на по-малък от очакванията спад на обемите от пратки през първото тримесечие.

Испанската фармацевтична компания Almirall отбеляза ръст от 0,2%, след като основната ѝ печалба за първото тримесечие надмина очакванията на анализаторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:48 | 08.05.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още