fallback

Трейдърите на облигации залагат на сериозна промяна на кредитния риск

Докато водещите данни показват, че бизнес цикълът на САЩ се оказва по-устойчив от очакваното, финансовите перспективи се влошават

12:53 | 07.05.23 г.

Подновените страхове за кредитна криза, която може да предизвика рецесия, подтикват трейдърите на облигации да увеличат залозите, че Федералният резерв ще предприеме рязка промяна на паричната си политика.

Само минути след повишението на лихвените проценти от Федералния резерв в сряда трейдърите започнаха да залагат на предстоящи съкращения на лихвите, тъй като новите сътресения в регионалните банки накараха Уолстрийт да потръпне, пише Bloomberg.

Данните за заетостта в САЩ, публикувани в петък, смекчиха тази гледна точка, а статистиката за инфлацията, която ще се публикува следващата седмица, се очаква да покаже не особено видим напредък към целта на Фед от 2% ръст на потребителските цени.

Все пак основните барометри на икономическото здраве, които трейдърите до голяма степен пренебрегват, са причина за безпокойство. Тримесечното проучване на старшите кредитни служители на Фед е един такъв барометър. Други включват измерването на настроенията на малкия бизнес и използването на спешни инструменти на централната банка.

Докато водещите данни показват, че бизнес цикълът на САЩ се оказва по-устойчив от очакваното, като инфлацията остава висока и оказва натиск върху доходността на облигациите, финансовите перспективи се влошават.

„Ако тенденцията за затягане на кредитирането продължи, ще бъде трудно да се поддържа силен икономически растеж. В крайна сметка ще са необходими по-ниски лихвени проценти“, коментира Кати Джоунс, главен стратег фиксирани доходи в Charles Schwab & Co.

Въпросът е колко скоро ще се случи това. Намаляване на лихвените проценти само два месеца след тяхното повишение ще се случи за първи път от октомври 1987 г., когато тогавашният шеф на Фед Алън Грийнспан намали разходите по заемите след Черния понеделник.

Този път Фед е изправен пред особено трудно балансиране с все още устойчив пазар на труда, повишена инфлация и увеличаващи се финансови рискове. Като обяви решението от миналата седмица да увеличи целевия си диапазон за лихвата по федералните фондове за десети пореден път - до 5% до 5,25%, американската централна банка коментира, че са възможни допълнителни увеличения, но за първи път от месеци не казва твърдо, че ще има такива.

Въпреки че подчертава, че траекторията на политиката му зависи от данните за икономиката, „Фед признава, че има очевидно значителен стрес в банковия сектор“, казва Роджър Халам, глобален ръководител на лихвите във Vanguard Asset Management. „Въпреки че системната криза беше избегната, предизвикателствата все още предстои да бъдат разрешени“, допълва той.

За инвеститорите в облигации това означава нестабилни пазари, особено петгодишните облигации, които най-много се влияят от очакванията за лихвения процент на Фед в по-дългосрочен план.

Доходността по петгодишните държавни облигации беше динамична тази седмица, като падна до 3,2%, най-ниско ниво за годината в четвъртък, и приключи седмицата на около 3,41%, като изпревари доходността по 10-годишните облигации. Те остават най-нискодоходната ценна книга от наличните съкровищни бонове.

Измерителите на волатилността на пазара на облигации същевременно отчитат ръст, но все още са далеч от многогодишните върхове, достигнати през март.

„Крайностите, които виждаме, са интензивни“, коментира Рик Райдър, главен инвестиционен директор глобален фиксиран доход в BlackRock, по Bloomberg Television. Той допълва, че е продал двугодишни държавни облигации през последните дни след ралито, като залага, че дълбока рецесия е малко вероятна.

Райдър също така е купил краткосрочен корпоративен дълг, тъй като ръстът на лихвите създава доходоносни възможности в този сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:53 | 07.05.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още