fallback

Dow изтри 270 пункта след сигнала на Фед за лихвените повишения

Бичите настроения бяха смекчени, след като Джером Пауъл отхвърли възможността за намаления

23:20 | 03.05.23 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите индекси на Wall Street се понижиха, след като Федералният резерв увеличи очаквано с нови 25 базисни пункта основната лихва, съобщава CNBC. Централната банка също така намекна, че може да сложи на пауза лихвените повишения с промяна във формулировката на позицията си.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 270 пункта (0,8%). От своя страна, широкият измерител S&P 500 се сви с 0,7%, докато технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се понижи с 0,5%.

Изглежда намеците за замразяване на повишенията не бяха достатъчни за инвеститорите. Бичите настроения бяха смекчени до известна степен, след като управителят на централната банка Джером Пауъл отхвърли възможността за намаляване на лихвите, тъй като не очаква инфлацията да се забави достатъчно бързо.

В единодушно решение, очаквано до голяма степен от пазарите, Федералната комисия по отворения пазар (FOMC) на централната банка увеличи основната лихва по вземанията с 0,25 пр. п.

Пазарите обаче са по-фокусирани върху това накъде ще поеме централната банка оттук на фона на притесненията за икономическия растеж и банковите неволи отвъд Океана, които продължават да обтягат нервите на Wall Street.

Изявлението след двудневното заседание на комисията предостави само до известна степен яснота и то не чрез това, което се казва, а което не се казва. В документа липсва изречението, което присъстваше в предходните такива текстове, посочващо, че „комисията очаква, че допълнително затвърждаване на политиката може да бъде необходимо“, за да може Фед да постигне целевата инфлация от 2%.

В сряда SPDR S&P Regional Banking ETF се понижи с 1,8%, обръщайки по-ранните си ръстове от над 2%. Във вторник понижението бе от над 6%.

При отделните акции тези на JPMorgan изтриха над 2% от стойността си, а на Bank of America – над процент.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации намаля до съответно 3,349% и 3,672%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валутиq също се понижи с 0,6% до 101,37 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола е дълбоко на червена територия. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с 4,4% до 71,99 долара за барел. Тези върху американския лек суров петрол пък изтриха от цената си 4,8% до 68,22 долара за барел.

Златото обаче поскъпна с процент до 2044 долара за тройунция.

На червено е и цената на биткойна, която се свива с процент минути след 23 ч. българско време до 28 408 долара. На по-широкия криптопазар също преобладават пониженията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:22 | 03.05.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още