fallback

Залозите за курса на паричната политика на Фед оцветиха в червено азиатските индекси

Сигналите на централната банка на Австралия относно лихвените корекции също натежаха върху търговията в региона

12:25 | 03.05.23 г.

Основните борсови индекси в Азиатско-Тихоокеанския регион приключиха сесията със спадове, докато инвеститорите чакат решението от двудневното заседание на Федералния резерв на САЩ относно паричната политика, съобщава CNBC.

Голяма част от икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакват Фед да повиши лихвите отново с 25 базисни пункта.

На Хонконгската фондова борса бенчмаркът Hang Seng се понижи с 234,65 пункта, или с 1,18 на сто, до 19 699,16 пункта. Спадовете бяха поведени от компаниите от енергийния и промишлен сектор, както и тези от фармацевтичната индустрия. Книжата на Alibaba Health Information Technology поевтиняха с 4,5%, а тези на Semiconductor Manufacturing International Corp. изтриха около 4% от стойността си. Цената на акциите на China Petroleum & Chemical Corp. се понижи с 3,7 на сто.

Борсите в Япония и континенталната част на Китай останаха затворени поради национални празници.

Южнокорейският измерител Kospi записа спад от 0,91% до 2501,4 пункта.

Гуверньорът на централната банка на страната Ри Чанйонг заяви, че е твърде рано да се говори за лихвени понижения. Регулаторът на Южна Корея беше една от първите централни банки в Азия, която прекъсна серията от увеличения на лихвените проценти, изненадвайки пазарите, след като сигнализира, че скоро може да прибегне до понижения. Все пак Ри заяви пред CNBC, че тези очаквания са „прибързани“.

Австралийският борсов показател ASX 200 се понижи с 0,96% до 7197,4 пункта.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия на 3 май.

Инвеститорите реагираха на новите данни за търговията на дребно в Австралия, която расте с 0,4% на месечна база през март.

Междувременно управителят на централната банка на страната Филип Лоу заяви, че „неприятно упоритата“ инфлация е една от основните причини, поради които регулаторът повиши лихвите с 25 базисни пункта на последното си заседание до 3,85%. Лоу обясни, че пикът на инфлацията в Австралия е преминал, но добави, че ще отнеме време, преди цените да се охладят до целта на регулатора до 2-3%. Управителят призна, че инфлацията при стоките се забавя, но тази при услугите и енергията вероятно ще остане висока.

Пазарите обърнаха внимание и на икономическите данни от Тайланд, където общата инфлация се забавя за четвърти пореден месец до 2,67% през април, докато базисната инфлация, която изключва волатилните храни и енергия, се забавя до 1,66%.

Централната банка на Тайланд се ангажира пред правителството да задържи инфлацията в рамките на своя целеви диапазон от 1 до 3%.

На петролните пазари цената на сорта Брент се понижи с 0,17% до 75,19 долара за барел, докато фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняха с 0,21 на сто до 71.52 долара за барел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 03.05.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още