fallback

Банковите сътресения и Фед застрашават ралито на фондовите борси в САЩ

Седмици наред американските акции поскъпваха, а показателите за пазарна волатилност спадаха въпреки редица опасения

13:53 | 03.05.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Спокойствието, което преобладаваше на американския фондов пазар, може би върви към своя край, след като серия тревоги засилиха мотивацията на инвеститори да приберат печалбата си на фона на рали, при което S&P 500 нарасна с над 7% тази година, пише Ройтерс.

Седмици наред американските акции поскъпваха, а показателите за пазарна волатилност спадаха въпреки редицата опасения, включително несигурността около здравето на регионалните банки, приближаващия краен срок за увеличаване на тавана на дълга на САЩ и тревогите за въздействието на агресивното затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв.

Макар че цените на акциите остават около върховете си за 2023 г., някои инвеститори сега вярват, че тези фактори скоро ще започнат да взимат дори по-голяма жертва, ограничавайки по-нататъшния растеж. Централно място заемат опасенията около регионалните банки, чиито акции поевтиняха отново във вторник въпреки спасяването на затруднената First Republic Bank през уикенда.

Пазарът може би „се завърна към проблемите на банковата криза“, казва Чък Карлсън, главен изпълнителен директор на Horizon Investment Services. “Мисля, че това е, което изтръгна пазара от средата на слаба волатилност“.

Индексът S&P 500 спадна с 1,2% във вторник, а показателят Cboe Volatility Index, известен като измерителя на страх на Wall Street, скочи, след като в петък достигна най-ниското си ниво на затваряне от ноември 2021 г.

В същото време опасенията за потенциален дефолт на САЩ се засилиха, след като министерство на финансите предупреди в понеделник, че правителството може да остане без пари да плаща сметките си до юни.

И макар че инвеститорите очакват Фед да сигнализира пауза в затягането на паричната си политика, след като увеличи лихвите още веднъж в сряда, мнозина се тревожат, че влиянието на натрупаните повишения може да предизвикат нови сътресения из икономиката.

На фона на слабото състояние на регионалните банки и опасенията за дефолт на САЩ, които засилват краткосрочния натиск, „нещата може да станат малко нестабилни в краткосрочен план“, казва Сет Хикъл, мениджър на портфейл от деривати в Innovative Portfolios.

Хикъл вярва, че инвеститорите с краткосрочен времеви хоризонт трябва да продадат част от акциите си и да увеличат паричните средства. Карлсън, от Horizon Investment Services, казва, че портфейлите на компанията му имат по-ниски от обичайното нива на експозиция към акции, като вместо това държат фондове на паричния пазар и краткосрочни облигации.

„За нас е трудно да измислим сценарий, при който възходът на пазара е по-голям от 3 до 5% спрямо сегашните нива“, казва Кийт Лърнър, съглавен инвестиционен директор на Truist Advisory Services, в бележка от вторник.

Нервно спокойствие

Колебанията нарушиха спокойния период при акциите, които през последната седмица бяха подпомогнати от по-добрите от очакваните отчети на няколко технологични и растежни компании.

Април включваше две седмици без нито едно дневно движение от поне 1% в която и да е посока за S&P 500, посочва Уили Делуич, инвестиционен стратег в Hi Mount Research. През предишните 16 месеца е имало само една подобна седмица за референтния борсов индекс, допълва той.

Много инвеститори не очакват това спокойствие да продължи заради надвисналата битка за увеличение на тавана на дълга на САЩ от 34 трлн. долара.

Финансовият министър Джанет Йелън предупреди в понеделник, че министерството вероятно няма да успее да изпълни всички задължения по държавни плащания „потенциално още на 1 юни“, без Конгресът да предприеме действия.

Матю Тайм, ръководител на търговията с капиталови деривати в Cantor Fitzgerald, казва, че някои инвеститори във вторник са заели позиции с опции, предназначени да защитят портфейлите им през юни и юли – период, през който мнозина вярват, че акциите могат да бъдат уязвими заради нестабилност, свързана с дълга.

„Хората са ужасно недостатъчно хеджирани“, казва Тайм, който препоръчва хеджиране на портфейлни опции в големи борсово търгувани фондове.

Зорък поглед върху Фед

Много неща зависят от посланието на гуверньора на Фед Джером Пауъл след срещата по паричната политика в сряда.

Позиционирането на пазарите на фючърси показва, че инвеститорите оценят на 87% шанса Фед да повиши лихвите с 25 базисни пункта в сряда, показва инструментът CME FedWatch Tool, като това ще е последването от намаление на лихвите по-късно през годината – макар че централните банкери прогнозират разходите за заеми да останат на сегашните си нива до края на годината.

Ако инвеститорите се окажат прави, пазарите може да нараснат още. През шестте цикъла на увеличаване на лихвите от 1984 г. насам S&P 500 е отбелязвал средна тримесечна възвръщаемост от 8% след достигане на върха на лихвите, пишат стратезите на Goldman Sachs.

S&P 500 обаче вече се търгува доста над оценката си към края на на всеки друг цикъл освен приключилия през 2000 г., когато S&P 500 спадна въпреки паузата на Фед, казва банката. Goldman определя цел за края на годината от 4000 пункта за индекса, което е с около 3% под нивото на затваряне във вторник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:53 | 03.05.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още