fallback

Тревогата около дълга на САЩ и банковия сектор помрачи настроенията на Wall Street

Търговията с акции на PacWest и Western Alliance беше прекратена преждевременно, след като цената на тези книжа се срина с по над 20%

23:05 | 02.05.23 г.
Автор - снимка
Създател

Основните щатски борсови индекси приключиха сесията със спадове, докато инвеститори и анализатори претеглят шансовете за ново увеличение на лихвите от страна на Федералния резерв на САЩ на фона на щетите в банковия сектор, причинени от скорошните фалити, съобщава CNBC.

Бенчмаркът Dow Jones Industrial Average се понижи с 348,67 пункта, или с 1,02%, до 33 703,03 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчете спад от 1,16 на сто до 4119,6 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записа понижение от 1,08% до 12 080,51 пункта.

Акциите на големите и по-малките кредитори, листнати на Нюйоркската фондова борса, поевтиняха, тъй като страховете относно финансовата система на САЩ все още помрачават борсовата търговия. Цената на акциите на JPMorgan Chase, Bank of America и Wells Fargo се понижи съответно с 1,78%, 2,93 на сто и 3,49%. Книжата на Morgan Stanley, Goldman Sachs и Charles Schwab поевтиняха съответно с 2%, 2,18 на сто и 3,4 на сто. Търговията с акции на PacWest и Western Alliance беше прекратена преждевременно, след като цената на тези книжа се срина с по над 20%.

„Смятаме, че опасенията относно банковия сектор, съчетани с безпокойството по отношение на тавана на дълга (на САЩ) – и най-важното, опасенията относно несигурната бъдеща позиция на лихвената политика на Фед – допринасят за това настроение за намаляване на риска. Така че в области като банковия сектор, който вече беше подложен на стрес, виждаме по-голямо безпокойство поради тези други допринасящи фактори“, коментира ситуацията Грег Басук, изпълнителен директор на AXS Investments.

Основните щатски борсови индекси в края на сесията на 2 май.

Инвеститорите очакват завършека на двудневното заседание на Фед в сряда (3 май), когато ще се разбере как ще продължат със своята парична политика служителите на американската централна банка. Повечето икономисти очакват още едно увеличение с 25 базисни пункта.

Пазарните настроения бяха помрачени и от предупреждението на финансовото министерство на САЩ, че е в състояние да изплати всички задължения на правителството само до 1 юни, ако не бъде повишен таванът на федералния дълг, с което засили допълнително ожесточената фискална битка между републиканците и демократите в Конгреса и Белия дом. В писмо до Конгреса финансовият министър Джанет Йелън заяви, че министерството едва ли ще успее да покрие всички правителствени задължения до "началото на юни", каквато беше предишната прогноза.  Тя предупреди, че САЩ може да се окажат в дефолт още от 1 юни, ако не бъде постигнато споразумение между републиканците и демократите за повишаване на тавана на дълга, фиксиран на около 31 трлн. долара,.

Инвеститорите реагираха и на новите данни за пазара на труда в САЩ. Според нов доклад на Министерството на труда темпът на спад в броя на свободните работни места през март е по-голям от прогнозираното, като междувременно съкращенията се увеличават, което сигнализира за спад в търсенето на работници.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски ДЦК се понижи съответно до 3,424% и 3,705 на сто.

Доларовият индекс отчете спад в стойността с 0,25% до 101,9 пункта спрямо кошница от шест конкурентни валути.

Цената на златото напредна с 1,7 на сто до 2026,70 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:06 | 02.05.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още