fallback

Червената вълна на Wall Street продължава*

Петролът поевтинява с около 3% в началото на сесията на фона на слабото търсене в Китай

17:21 | 02.05.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите индекси на фондовите пазари отвъд Океана задълбочават спадовете си в първите минути от търговията във вторник (2 май) след слабото представяне в първата сесия за седмицата. Пазарите се фокусират върху предстоящото заседание на Федералния резерв на САЩ и възможните решения относно основния лихвен процент в страната, пише CNBC.

Очакванията са, че институцията ще продължи да повишава лихвата, но вече с по-малка стъпка - 0,25 базисни пункта. Инвеститорите очакват и сигнал дали Фед ще продължи със строгата монетарна политика в опит да укроти инфлацията, или мерките ще бъдат разхлабени.

Водещият индекс на борсовата търговия Dow Jones изтрива 170 пункта, или 0,5% от стойността си, до 33 881,21 пункта. За широкия S&P 500 понижението е от 0,46% до 4149,57 пункта. Технологичният Nasdaq губи 0,27 на сто от стойността си до 12 180,2 пункта.

През седмицата пазарите ще бъдат водени от статистиката за откритите нови работни места, продажбите на автомобили, както и от продължаващите отчети на компаниите за първото тримесечие. Един от най-чаканите е на Apple, който ще бъде публикуван след два дни.

По-добри от очакваното данни за Uber изпратиха цената на акциите на компанията за споделени пътувания с близо 7% нагоре при откриването на търговския ден. Търговията се извършва при ниво от почти 35 долара за брой.

Червена вълна се заформя и на петролните пазари. На 1 май ОПЕК+ официално намали добивите си с малко над 1,1 млн. барела на ден. Съобщението за това закратко подкрепи ръст на цената на петрола, но след това цената и на двата водещи сорта на пазара падна под нивото от 80 долара за барел. Търговията сега започва при цена от 73,32 долара за барел от американския лек суров петрол (WTI), което е понижение от над 3 на сто. За европейския сорт Брент спадът е от 2,85% до 77,05 долара за барел. Търговията е под влияние на данни за слабо търсене в Китай и в очакване на решението на Фед за лихвите.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0964 долара. Стойността на британския паунд достига 1,2459 долара за брой.

Цената на златото отчита минимален ръст от 0,3% до 1996,70 долара за тройунция.

* Данните са актуални към 17 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:21 | 02.05.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още