fallback

Петролът поевтинява след песимистични данни от Китай*

Китайската производствена активност неочаквано се е свила през април – знак, че икономиката на страната може би се затруднява да набере инерция

10:03 | 01.05.23 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола продължи двуседмичната си серия на спадове, след като нови данни от Китай разпалиха отново притесненията за неравномерно възстановяване в най-голямата страна вносителка на петрол, съобщава Bloomberg.

Международният бенчмарк Брент поевтинява с 0,8% до 79,67 долара за барел. От своя страна, американският лек суров петрол отписва 1% от цената си до 76,03 долара за барел, след като в петък прибави 2,7% на фона на силни отчети в САЩ.

По-рано в неделя стана ясно, че китайската производствена активност неочаквано се е свила през април – знак, че икономиката на страната може би се затруднява да набере инерция въпреки разходите на потребителите в началото на почивните дни по случай Деня на труда.

Хедж фондовете и мениджърите на активи се настроиха силно мечо към петрола, след като цените скочиха през април до 15-месечен връх заради решението на ОПЕК и съюзните страни да намалят производството. Те обаче все пак изтриха и тези ръстове заради влошаване на прогнозите.

И докато Китай е в почивка до сряда, фокусът най-вероятно ще бъде насочен към това дали водещите централни банки, включително Федералният резерв на САЩ, ще продължат с цикъла на лихвено затягане.

„Инвеститорите остават предпазливи на фона на смесени икономически сигнали“, посочват анализатори на ANZ Banking Group в бележка. Според тях един по-консервативен тон от страна на Фед може да окаже натиск върху цените на енергоизточниците и металите.

*Информацията е актуална към 9:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:03 | 01.05.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още