fallback

Хонконг поведе губещите на борсите в Азия

Само пазарите в Япония са на зелено, след като в почти цяла Азия апетитът за риск намалява 

12:24 | 25.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Търговията на основните азиатски фондови пазари се характеризираше с леки спадове във вторник в съответствие на сдържаното развитие на Walll Street. Единствено японският пазар се противопостави на тази тенденция.

Пазарите в Хонконг поведоха губещите борси в Азия във вторник, като измерителят Hang Seng се понижи с 1,97%. Акциите в Азия са надолу преди отчетите на големите технологични компании в САЩ, предава CNBC. 

Подиндексът Hang Seng Tech отбеляза по-голяма загуба, като се срина с 4%, тъй като технологичните акции се обезценяват повече. 

Очаква се през тази седмица Alphabet, Microsoft, Amazon и Meta да обявят резултатите си за първото тримесечие.

„Всички просто чакат технологичните резултати", кавза Крис Харви, ръководител на отдела за капиталови стратегии в Wells Fargo Securities. „Това е много, много натоварена седмица за отчетите, така че ние просто си траем“, допълни той.

Всички пазари в континентален Китай също завършиха сесиите с понижения, като показателят Shenzhen Component се понижи с 1,48% и затвори на ниво 11 149,01, а Shanghai Composite завърши с 0,32% по-ниско на ниво 3 264,87.

Южнокорейският бенчмарк Kospi се понижи с 1,37% и затвори на ниво от 2 489,02, а Kosdaq завърши със спад от 1,93% на ниво от 838,71, след като централната банка на страната обяви, че брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 0,8% на годишна база през първото тримесечие.

За разлика от Корея японските пазари са на зелено, като индексът Nikkei 225 се повиши с 0,09% и приключи деня на ниво 28 620,07 пункта, а Topix завърши с 0,24% по-високо на ниво 2 042,15 пункта. Пазарните стратези на Deutsche Bank цитираха изявленията на новия ръководител на Японската централна банка, които свидетелстват за продължаване на досегашната разхлабена парична политика. Решението за лихвените проценти се очаква да бъде взето в петък. Поради това изявленията на висшия банкер привличат силно внимание.

Предзнаменованията там са благоприятни и в други отношения. „Икономиката в Япония продължава да се развива стабилно", казва инвестиционният стратег Улрих Щефан от Postbank с оглед на последните икономически данни. „Това, че подобреното настроение на японските компании ще се отрази и на очакванията за печалбите в краткосрочен план, изглежда доста вероятно“, посочи той. 

Пазарите в Австралия и Нова Зеландия са затворени заради празник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 25.04.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още