fallback

Спад при технологичния сектор тласна надолу европейските борси

Очаквания за ново повишаване на лихвите от ЕЦБ също натежаха върху нагласите в Европа

21:01 | 19.04.23 г.

Европейските борси завършиха сесията в сряда с лек спад след предупреждение от нидерландската компания за чипове ASML, което тласна надолу технологичните акции. В същото време ръстът при акциите на застрахователните компании ограничи общите спадове, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се понижи с 0,1%, но все още е близо до 14-месечния си връх. „Ястребови“ коментари от представители на Европейската централна банка за още повишения на лихвите също натежаха върху нагласите.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,13% до ниво 7898,77 пункта. Германският DAX прибави минималните 0,08% до равнище от 15 895,2. Френският CAC 40 нарасна с 0,21% и завърши деня на ниво от 7549,44 пункта.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн подкрепи във вторник ново повишаване на лихвите на следващото заседание на ЕЦБ, но допълни, че размерът му ще зависи от новите данни за икономиката, а по-рано същия ден Goldman Sachs повиши прогнозата си за окончателната лихва на ЕЦБ до 3,75% спрямо 3,5%.

Имотният и технологичният сектор отбелязаха спад от съответно 1% и 1,9%.

Технологичните акции достигнаха най-ниското си ниво от три седмици, след като книжата на ASML Holding поевтиняха с 3,7%. Компанията отбеляза признаци на предпазливост сред клиентите, които засенчиха силното ѝ представяне за тримесечието.

Други производители на чипове като ASM International, BE Semiconductor и Aixtron отбелязаха спад с между 1,8% и 4%.

Данни показаха, че инфлацията в еврозоната се е успокоила миналия месец, но други показатели останаха упорито високи, засилвайки притесненията в ЕЦБ за продължаващия натиск върху цените.

Отделни данни за Великобритания показаха, че сега тя е страната от Западна Европа с най-висока инфлация въпреки забавянето ѝ до 10,1% през март спрямо 10,4% през февруари.

Застрахователният сектор в Европа отбеляза ръст от 1,1%.

Книжата на Allianz поскъпнаха с 1,3%, след като едно от подразделенията ѝ съобщи, че обмисля да продаде дела си в германската онлайн банка N26 с голяма отстъпка, оценявайки кредитора на 3 млрд. долара, съобщиха двама запознати с въпроса източници.

Цената на акциите на Heineken се повиши с 4%, след като компанията запази прогнозата си за растеж на печалбата за 2023 г.

Книжата на UniCredit и Banco BPM поскъпнаха с около 2%, след като италиански инвеститор в двете банки заяви, че евентуално сливане ще има „стратегическа стойност“. Банковият сектор в Европа прибави 0,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:04 | 19.04.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още