fallback

Зелена вълна заля европейските пазари

През сесията общоевропейският индекс Stoxx 600 за кратко удари 14-месечен връх

19:16 | 18.04.23 г.

Европейските пазари завършиха с повишения във вторник, докато инвеститорите продължават да оценят състоянието на световната икономика, както и последните корпоративни отчети, съобщава CNBC.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 приключи с ръст от 0,4%, след като за кратко удари 14-месечен връх по-рано през сесията.

Германският показател DAX отчете повишение от 0,59% до 15 882,67 пункта, а френският САС – от 0,47% до 7533,63 пункта.

На лондонската борса индексът FTSE 100 се вдигна с 0,38%, завършвайки на ниво от 7909,44 пункта.

В Испания показателят IBEX 35 приключи на зелено с 0,46% нагоре до 9421,9 пункта.

Банковият сектор също записа положителна сесия с ръст от 1,3% на фона на силните отчети на кредиторите в САЩ. Миннодобивните компании пък отчете увеличение от 1,4%, след като се оказа, че икономиката на Китай се е разраснала повече от очакваното – с 4,5% на годишна база.

Акциите на телекомите обаче поведоха загубите със спад от 0,7%.

Данните за пазара на труда във Великобритания показаха, че безработицата леко се е повишила, но броят на хората, определени като икономически неактивни, е намалял с 0,4 пр.п. до 21,1%.

В същото време ръстът на заплащането се е забавило с по-малко от очакваното. Заплатите са се повишили с 6,9% в частния сектор и с 5,3% в публичния.

Ашли Уеб, икономист за Великобритания в Capital Economics, заяви, че това поставя Английската централна банка в трудна позиция дали да увеличи още основните лихви, макар да отбелязва, че ръстът на заплащането като цяло отслабва.

Данните за инфлацията при потребителските цени във Великобритания в сряда „може да бъдат от съществено значение“, добавя той.

В Швеция акциите на Ericsson продължиха по-ранните си загуби и изтриха 8,6% от стойността си, след като компанията обяви спад за тримесечието на продажбите и годишно понижение на печалбата. Главният изпълнителен директор Бьорйе Екхолм каза за CNBC, че условията са предизвикателни, но очаква постепенно възстановяване през втората половина на годината.

Акциите на авиокомпанията Easyjet леко поскъпнаха, след като обяви, че свива загубата си през първото тримесечие заради по-силното търсене около Великден и каза, че годишната печалба вероятно ще задмине оценките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:48 | 18.04.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още