fallback

Добрите новини за китайската икономика имаха ограничен ефект върху борсите в Азия

Акциите на Nio, Xpeng и Li Auto поскъпнаха, но не успяха да осигурят по-широк положителен импулс за търговията на борсата в Хонконг

12:07 | 18.04.23 г.

Основните азиатски борсови индекси приключиха сесията без единна посока въпреки оптимистичните данни за икономиката на Китай, която се разширява по-силно от очакваното, съобщава CNBC.

Токийският бенчмарк на сините чипове Nikkei 225 напредна с 0,51% до 28 658,83 пункта. Индексът Topix отчете ръст от 0,69 на сто до 2040,89 пункта.

Континенталният китайски измерител Shanghai Composite записа повишение от 0,23 на сто до 3393,33 пункта. Индексът Shenzhen напредна с 0,04% до 11 860,4 пункта.

Хонконгският бенчмарк Hang Seng се понижи с 0,77 на сто до 20 622,28 пункта.

Особено силно се представиха акциите на електромобилните компании на борсата в Хонконг, като книжата на Nio, Xpeng и Li Auto поскъпнаха съответно с 1,96%, 2,56% и 6,02%.

Китайската икономика се възстанови през първите три месеца на годината, след като Пекин премахна анти-Covid мерките, което доведе до съживяване на растежа. Икономиката на Китай нарасна с 4,5% през първото тримесечие на годината в сравнение със същите три месеца на предходната година, съобщи Националното статистическо бюро на Китай във вторник, което е по-добър резултат от очакванията на икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal, за  разширяване от 4,0%.

В сравнение с предходното тримесечие, когато Китай беше засегнат от вълна от случаи на Covid-19 след внезапното прекратяване на политиката на нулева толерантност към Covid през декември, икономиката се разшири с 2,2%.

Основните азиатски борсови индекси в края на редовната търговия в понеделник (18 април).

От американската инвестиционна банка JPMorgan посочват, че новите данни за китайската икономика „изпращат същото послание за стабилно възстановяване“. Според пазарния стратег Джаопън Джу продажбите на дребно в страната са движени от „непрекъснатото засилване на задържаното потребителско търсене“, като секторът на услугите е в основата на това движение, тъй като ограниченията за придвижването в Китай бяха отменени.

Южнокорейският индекс Kospi се понижи с 0,19% до 2571,09 пункта.

Австралийският измерител ASX 200 отчете спад от 0,29 на сто до 7360,2 пункта.

Централната банка на Австралия предупреди, че може да затегне допълнително своята парична политика, ако се появи подобна необходимост, това стана ясно от протоколите от последното заседание на регулатора по-рано този месец.

„Членовете на борда на централната банка отбелязаха, че е важно да бъде ясно, че паричната политика може да бъде затегната допълнително по време на следващите заседания и че целта на паузата на последната среща е да се даде време за събиране на повече информация“, става ясно от документите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:07 | 18.04.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още