fallback

Американските борси започват седмицата с оптимизъм

Добрият старт на сезона на отчетите дава положителни сигнали на инвеститорите

23:32 | 17.04.23 г.
Автор - снимка
Създател

Американските индекси завършиха търговията в понеделник с ръстове, докато инвеститорите следят новите корпоративни отчети и търсят сигнали за това в какво състояние е корпоративният сектор в САЩ, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна със 100,71 пункта, или 0,3%, приключвайки деня на ниво от 33 897,18 пункта. Широкият индекс S&P 500 прибави 0,33%, достигайки 4151,32 пункта. Технологичният Nasdaq Composite нарасна с 0,28% до 12 157,72 пункта.

Главният инвестиционен стратег на CFRA Research Сам Стовъл твърди, че една част от инвеститорите са оптимисти, че Федералният резерв на САЩ ще прекрати програмата за затягане на лихвените проценти, заради сигналите, които идват от икономиката, но други инвеститори вярват, че Фед ще бъде принуден да повишава лихвите по-дълго, защото „в известен смисъл икономиката не се предава“.

Преди края на борсовата сесия днес финансовите си отчети обявиха State Street и Charles Schwab. Цената на акциите на последната нарасна с 3,9%, след като компанията успя да надмине очакванията за печалбата си, въпреки спада на депозитите. Charles Schwab е под натиск през последните седмици заради опасения, че може да последва събдата на Silicon Valley Bank.

От своя страна, стойността на книжата на State Street се понижи с 9,2 на сто, след като компанията не успя да изпълни прогнозите за приходите и печалбата си.

Wall Street следи особено внимателно колко добре се представят финансовите компании по време на сезона на отчетите, след колапса на Silicon Valley Bank през март, който нанесе тежък удар на целия сектор.

Секторът за комуникационни услуги в S&P 500 записа 1,3% спад, воден от пониженията на технологичните гиганти Alphabet, Netflix и Meta Platforms. Цената на акциите на компанията майка на Google се сви с 2,7%, след като The New York Times писа, че Samsung обмисля да направи Bing търсачка по подразбиране в устройствата си.

Сезонът на отчетите имаше добър старт миналата седмица, след като Wells Fargo и JPMorgan Chase надминаха очакванията. Това предполага, че гигантите се представят добре, въпреки нарастващите опасения за рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:33 | 17.04.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още