fallback

Защо Wall Street се казва така? 

Става дума за улица в Ню Йорк, но и за символ за финансовия свят

18:45 | 16.04.23 г.
Автор - снимка
Създател

Мнозина използват термина Wall Street като синоним на фондовите борси в САЩ. Много хора обаче може би дори не знаят, че Wall Street е истинска улица в град Ню Йорк. Ето какво трябва да се знае за нея.

Това, което се случва на Wall Street, влияе на събитията по целия свят. Терминът Wall Streeet се е наложил като символ на фондовите пазари в САЩ като цяло, а понякога дори и на цялата финансова система на САЩ. Известната Wall Streeet обаче всъщност е конкретна улица, разположена в квартал Манхатън на Ню Йорк.

Малко история

Wall Street получава името си заради дървена крепостна стена, която холандските заселници построяват през XVII в., за да се защитават от британски нашественици и индианци. Въпреки че стената е демонтирана през 1699 г., според Investopedia името ѝ остава и до днес. Още в началото кварталът около Wall Street се утвърждава като оживен търговски център поради близостта си до пристанищата, а към края на XVIII в. споразумението "Батънууд" започва да се фокусира върху финансовите транзакции. Споразумението от Батънууд предвиждало търговия с ценни книжа на базата на комисионни и имало за цел да създаде изключителна фондова борса. През 1817 г. брокерите от Бътънууд се преименуват на The New York Stock Exchange und Exchange Board - така се ражда най-голямата фондова борса в света и до днес.

С течение на времето в квартала се установяват все повече финансови институции. И днес осемте блока на Wall Street съчетават множество банки, застрахователни компании и Фед на Ню Йорк. В допълнение към Нюйоркската фондова борса (NYSE) районът Wall Street, често наричан Финансов район, е дом и на други фондови борси, като например NYSE Amex Equities. Същевременно обаче има и много финансови компании, които вече не отдават непременно значение на това да разположат централата си на Wall Street.

Символичното, икономическото и културното значение на Wall Street

Въпреки това Wall Street се е превърнал в символ на целия финансов пазар на САЩ, който се състои от американски фондови борси, инвестиционни и търговски банки, брокери, мениджъри на активи и доставчици на финансови услуги. По този начин медиите често съобщават и за оценката на Wall Street, когато дадено дружество представи данни, въпреки че става дума за оценка на различни финансови експерти. 

В допълнение към символичното си значение Wall Street има и голямо икономическо значение поради многобройните финансови институции, разположени там. Wall Street е не само важен финансов център, но и важен работодател. Както пише TheStreet, смята се, че във фирмите на Wall Street работят около 180 000 души, което представлява около девет процента от работната сила на града. Освен това икономическото значение на финансовия район естествено се крие в стопанската дейност на разположените там компании, тъй като много от тях предоставят финансови услуги по целия свят и са важни кредитори.

Wall Streeet има и културно значение. Понастоящем има многобройни филми, телевизионни сериали или дори книги, които се занимават с финансовия център на Ню Йорк или пресъздават важни събития от финансовата история. Както пише Investopedia, има и някои инвеститори, които са се превърнали в нещо като звезди на Wall Street. Такъв пример е легендата на фондовия пазар Уорън Бъфет, който направи известно инвестирането в стойност с инвестиционната стратегия на своя холдинг Berkshire Hathaway. Въпреки това Wall Street не винаги се радва на положителна репутация: особено по време на криза винаги се критикува предполагаемата необуздана алчност на банкерите от Wall Street, която води до образуването на спекулативни балони. Ако такъв балон се спука, последиците се усещат далеч извън финансовия район на Ню Йорк.

Така в езиковата употреба Wall Street често се съпоставя с така наречената "Main Street", която символично означава индивидуалните инвеститори, по-малките компании, обикновените служители или дори икономиката като цяло. Това често създава впечатлението, че интересите на Wall Street биха могли да бъдат противопоставени на тези на Main Street.

Wall Streeet получава името си заради дървена крепостна стена, която холандските заселници построяват през XVII в. Снимка: Bloomberg

Кога се търгува на Wall Streeet?

Търговията на основните борси на Wall Street, като NYSE или Nasdaq, обикновено се извършва от понеделник до петък от 9,30 ч. EST (16:30 ч. източноевропейско време) до 16,00 ч. EST (23:00 ч. източноевропейско време). Освен това има предварителна търговия, която обикновено се провежда от 8:00 до 9:30 ч., но може да започне още в 4:00 ч. (Nasdaq) или 6:30 ч. (NYSE). Съществува и търговия след края на работното време, която започва в 16:00 ч. и може да продължи до 20:00 ч. местно време. Американските фондови борси са затворени на националните празници, както и в понеделника преди Деня на независимостта и в деня след Деня на благодарността. В навечерието на Коледа търговията на Wall Street приключва още в 13:00 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:46 | 16.04.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още