fallback

Банковият сектор подкрепи ръста на борсите в Европа

Общоевропейският индекс Stoxx 600 добавя 1,15% за седмицата

19:49 | 14.04.23 г.

Европейските фондови пазари затвориха с повишения в петък след обявените печалби на големи банки от Уолстрийт и публикуваните икономически данни в САЩ.

Общоевропейският индекс Stoxx 600 затвори с ръст от 0,58% до 466,91 пункта. Бенчмаркът отчита ръст за четвърта поредна сесия, отбелязва CNBC. За седмицата индексът добавя 1,15%, според данни на Eikon.

В Германия DAX добави 0,5% до 15 807,5 пункта, във Великобритания FTSE 100 нарасна с 0,36% до 7871,91 пункта, а във Франция CAC 40 се повиши с 0,52% до 7519,61 пункта.

Акциите на банките нараснаха най-силно – средно с 3% за сектора, който стана най-печелившия от общоевропейския индекс. Подкрепа на банковите акции оказаха резултатите от американските банки JPMorgan, Citigroup и Wells Fargo за първото тримесечие, които надминаха очакванията на анализаторите.

Същевременно акциите на компаниите за комунални услуги паднаха с 1,5%.

Индексът на цените на производител в САЩ през март се понижава с 0,5% в сравнение с февруари.

Междувременно продажбите на дребно намаляват с 1% през март – повече от очакваното, което насърчава прогнозите, че Федералният резерв на САЩ ще спре текущия си цикъл на повишаване на лихвите.

В сряда данните показаха, че инфлацията се охлажда.

Пазарите сега калкулират, че Фед ще увеличи лихвите с още 25 пункта през май и това ще бъде последното увеличение заради насрещните ветрове пред потребителския сектор и отслабването на инфлационния натиск.

„Все по-честите съобщения за съкращения на персонал, по-високите разходи по заемите и по-строгите условия за отпускане на кредити, което ще увеличи разходите по кредитните карти и лизинга на автомобили, в комбинация с падащите цени на жилищата, никога не са добра комбинация за потребителските разходи“, коментира Джеймс Найтли, главен международен икономист в ING, в бележка.

Американските акции междувременно преминаха към спад въпреки добрите банкови отчети, докато повечето пазари в азиатско-тихоокеанския регион затвориха с повишения по-рано днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:51 | 14.04.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още