fallback

Еврото е предвестник за рали на развиващите се валути

Според стратези на Citigroup липсват катализатори за засилване на долара

15:21 | 14.04.23 г.

Силата на еврото окуражава стратезите на американската банка Citigroup да засилят бичата си позиция по валутите на развиващите се пазари, пише Bloomberg.

Проясняващата се перспектива за еврозоната и вероятността за плитка рецесия в САЩ предполагат „липса на катализатори“ за засилване на долара, се казва в доклад на екип на Citigroup, включващ Дърк Уилър и Луис Коста.

Еврото се покачи до най-високото си ниво от една година спрямо долара в четвъртък, след като инвеститорите отразиха в цената позицията, че Европейската централната банка ще продължи със затягането на паричната политика, както и перспективата Федералният резерв да доближава края на своя агресивен цикъл на увеличаване на лихвите.

„Разминаването в икономическите изненади между ЕС и САЩ и сравнително ястребовата [позиция на] ЕЦБ трябва да подкрепят еврото спрямо долара и да стимулират валутите на развиващите се пазари“, пишат стратезите на Citigroup в своя доклад от четвъртък.

Предвид очакванията, че краткосрочното „възходящо отклонение“ на еврото ще подкрепи валутите на Източна Европа спрямо долара, стратезите заемат къси позиции спрямо курса на зелената валута към унгарския форинт и чешката крона в портфейла си от облигации.

Форинтът, кроната и полската злота бяха едни от най-големите печеливши сред развиващите се валути през последния месец, като цената им се покачи най-малко с 4% спрямо поевтиняващия долар. Корелацията между валутите на нововъзникващите пазари и еврото се покачва от средата на март, когато единната валута възобнови възхода си след известна пауза.

В същото време възстановяването на Китай продължава, осигурявайки допълнителен попътен вятър за нововъзникващите валути, особено тези в Латинска Америка, смята Citigroup. Въпреки че икономистите на банката прогнозират рецесия в САЩ през втората половина на годината след банковата криза и намалената наличност на кредитиране, малко вероятно е тя да повлече надолу ЕС или да „подкопае твърде много китайския растеж“, казват стратезите. „Следователно рецесията ще бъде само в САЩ“, смятат те. „По-слабите изненади от данните в САЩ и фоновите страхове от банков стрес ще продължат натиска върху лихвите в САЩ, докато очакванията на пазара Фед да смекчи политиката си нарастват. Следователно продължителността на развиващите се пазари трябва да бъде добре подкрепена“ към втората половина на годината.

Стратезите добавиха експозиция в чилийско песо към портфолиото си от облигации заедно с категорична къса позиция на долара спрямо песото, след като ключов измерител на инфлацията в САЩ показа намеци за забавяне през март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 14.04.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още