fallback

Европейският индекс на сините чипове достигна 22-годишен връх

Данните за забавяне на инфлацията в САЩ вдъхнаха оптимизъм на инвеститорите

19:52 | 12.04.23 г.

Европейският индекс на сините чипове достигна най-високото си ниво от 22 години насам в сряда, след като инвеститорите се насочиха към качествени акции на компании с висока капитализация и обмисляха дали Федералният резерв може да направи пауза в повишаването на лихвите след данни за охлаждане на инфлацията в САЩ, предават Ройтерс и CNBC.

Индексът на сините чипове Stoxx 50 достигна най-високото си ниво от 2001 г. насам преди данните за инфлацията, но отстъпи от това ниво по-късно и записа минимален ръст за деня.

Паневропейският Stoxx 600 приключи деня с повишение от 0,1%, като също отстъпи от по-силни ръстове преди това.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 напредна с 0,5% до ниво от 7824,84 пункта. Германският DAX се повиши с 0,31% до равнище от 15 703,6 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,09% до равнище от 7396,94 пункта.

Данни на американското министерство на труда показаха, че индексът на потребителските цени е нараснал с 0,1% миналия месец, след като напредна с 0,4 на сто през февруари. Основната инфлация обаче се е ускорила до 5,6% на годишна база спрямо 5,5 на сто през февруари.

Макар данните да засилиха надеждите за пауза в повишаване на лихвите, които доведоха до рали на световните пазари по-рано през деня, анализатори предупредиха, че инфлацията остава над целта на Фед и централната банка вероятно ще пристъпи към ново повишение с 25 базисни пункта на заседанието си през май.

Представители на Европейската централна банка (ЕЦБ) също изразяват притеснения заради упоритата инфлация. Председателят на Австрийската централна банка Роберт Холцман коментира пред германски вестник, че може да е необходимо ново повишение на лихвите с 50 базисни пункта през май.

Чувствителният към лихвите имотен сектор се представи най-добре в Stoxx 600 в сряда с покачване от 1,1%, а секторите на туризма и развлеченията и на технологиите постигнаха ограничени ръстове.

Дефанзивните акции в областта на здравеопазването и комуналните услуги дадоха силен тласък на Stoxx 50.

Инвеститорите още са под влиянието на предупреждението на МВФ, че уязвимости във финансовата система може да се превърнат в нова криза и да спрат растежа на световната икономика тази година.

Компанията за луксозни стоки LVMH, компанията с най-голяма пазарна капитализация в Европа, трябва да обяви данни за продажбите през първото тримесечие след края на борсовата търговия.

Книжата на AB Volvo поскъпнаха със 7,4%, след като производителят на камиони обяви рекордна печалба през първото тримесечие благодарение на по-високите приходи и маржове.

Цената на акциите на Mercedes-Benz Group нарасна с 1%, след като приходите ѝ от продажби през първото тримесечие са се увеличили благодарение на подкрепата от електромобилите и луксозните коли.

Книжата на германската компания Merck се озоваха на дъното на Stoxx 600 със спад от 7,4%, след като американският здравен регулатор спря издаването на нови патенти за лекарството на компанията Евобрутиниб.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 12.04.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още