fallback

Индексите на Wall Street започват седмицата на червено в очакване на нови данни*

Пазарите изпратиха една седмица, през която данните за работните места през март сигнализираха, че икономиката на страната засега е устойчива, а инфлацията – умерена

17:31 | 10.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещите индекси на Wall Street започват новата работна седмица след дългия уикенд за католическия Великден на червено, докато инвеститорите очакват ключови данни тази седмица, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 0,3%, широкият S&P 500 е назад с 0,8%, докато при технологичния бенчмарк Nasdaq Composite спадът е още по-осезаем - в рамките на 1,3%.

Технологичният сектор е силно ударен, като акциите на Apple поевтиняват с 2,6%, тези на Alphabet с 2%, а на Tesla с 4,4%, след като компанията заяви, че ще отново ще намали цените на някои от своите електрически автомобили.

Пазарите изпратиха една седмица, през която данните за работните места през март сигнализираха, че икономиката на страната засега е устойчива, а инфлацията – умерена.  

„Шансовете за ново увеличение на лихвите от четвърт пункт през май трябва да нараснат, тъй като данните не изглежда да оправдават пауза от страна на Фед“, посочи Джейсън Прайд, главен инвестиционен директор на звеното за частни финанси на Glenmede.

Сега инвеститорите очакват натоварена седмица на икономически данни, включително и такива за индекса на потребителските цени и производствените цени – в сряда (12 април) и четвъртък. Те ще бъдат важен индикатор за това какви ще са действията на Фед на следващата среща на ръководството за паричната политика.

През идните дни ще започне и новият сезон на отчетите с данни за първото тримесечие. Водещите банки JPMorgan Chase, Wells Fargo и Citigroup се очаква да представят данни в петък.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации расте до съответно 3,417% и 3,62%.

От своя страна, доларовият индекс също се покачва с 0,6% до 102,75 пункта.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава леко. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняват с 0,2% до 84,96 долара за барел. Тези върху американския сорт WTI изтриват близо 0,1% до 80,65 долара за барел.

Златото също е на червено със спад в стойността от 1,1% до 2003,80 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:31 | 10.04.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още