fallback

Европейските борси приключиха възходящо последната сесия преди великденските празници

Ръстове в банковия и имотния сектор компенсираха притесненията заради вяли данни за американската икономика

20:08 | 06.04.23 г.

Европейските борси отбелязаха ръст в четвъртък преди дългата великденска ваканция, след като книжата на имотните и туристическите компании компенсираха притесненията заради забавянето на американската икономика, породени от вялите данни, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,5% и отбеляза трети пореден седмичен ръст, а банковият сектор беше един от най-добре представилите се.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 1,03% и достигна ниво от 7741,56 пункта. Германският DAX нарасна с 0,5% и завърши седмицата на ниво от 15 597,89 пункта. Френският CAC 40 е нагоре с 0,12% до равнище от 7324,75 пункта.

След силно начало на годината европейските борси остават под натиска на разпродажбите от миналия месец, тъй като сътресенията в банковия сектор в последно време повишават усещането за риск. Инвеститорите са притеснени от смесени данни за икономиката и очертаваща се рецесия.

Пазарите все още очакват Европейската централна банка да повиши лихвата си на следващото заседание.

Данни за американската икономика показаха, че пазарът на труда усеща последиците от повишаването на лихвите от Федералния резерв в опитите му да охлади икономиката и по този начин да укроти инфлацията.

Инвеститорите ще следят ключовите данни за работните места в САЩ, които се очакват в петък, за да придобият по-голяма представа за перспективите пред лихвите в света.

Обратно в еврозоната германското индустриално производство е нараснало значително повече от очакваното през февруари, отчасти благодарение на автомобилното производство. Покачването е с 2% спрямо предишния месец.

Имотният сектор поведе ръстовете с повишение от 2,7%

На корпоративния фронт книжата на Shell поскъпнаха с 2,3%, след като петролният и газов гигант съобщи, че очаква по-голямо производство на втечнен природен газ през първото тримесечие след спиране на работата в австралийските му заводи миналата година.

Цената на акциите на Temenos се повиши с 1,7% след съобщения, че компанията търси нови потенциални купувачи през последните седмици, след като преговорите за придобиване се провалиха миналата година заради цената.

Книжата на Zurich Insurance Group поскъпнаха с 1,9%, след като компанията съобщи, че се оттегля от Net Zero Insurance Alliance (NZIA) и стана вторият член-основател, който напуска климатичната група за по-малко от седмица.

Цената на акциите на Credit Suisse нарасна с 0,7%, след като Швейцария инструктира банката да отмени или намали всички неизплатени бонуси за ръководителите на трите най-високи равнища в компанията.

Пазарите ще останат затворени в петък и понеделник заради Разпети петък и великденските празници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:08 | 06.04.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още