fallback

Wall Street започва със спадове последната сесия за седмицата*

Цената на петрола се насочва към седмичен ръст от около 6 на сто

18:02 | 06.04.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Фондовите пазари отвъд Океана започват със слаби спадове последната сесия за седмицата. В петък (7 април) католическият свят ще отбележи Разпети петък и търговията на много борси ще бъде спряна. На Wall Street днес вниманието е насочено към слабите данни за трудовия пазар в САЩ, които връщат страховете за глобална рецесия, пише CNBC.

Молбите за помощи за безработица през последната седмица са повече от очакваното, а доклади по-рано показаха, че свободните работни места в САЩ са под 10 млн. за първи път от близо две години. През март заплатите в частния сектор са записали по-слаб ръст от очакваното. 

Анализаторите от месеци следят за сигнали за охлаждане на американската икономика, но сега не е съвсем ясно как Федералния резерв ще реагира на тях и как ще продължи с политиката си на рязко увеличение на лихвените проценти. Анализатори прогнозират още, че трудовият пазар в САЩ съвсем скоро ще изпитат ефектите от банковите сътресения.

В ранната търговия Dow Jones губи около 100 пункта, или 0,3%, до 33 388,61 пункта. Широкият S&P 500 се свива с 0,25% до 4079,6 пункта. Nasdaq, в който тежест имат технологичните компании, намалява стойността си с 0,3% до 11 957,06 пункта.

Сред водещите по ръстове в началото на сесията се нареди инвестиционната банка Comerica, чиито акции поскъпват с над 3% до 41,16 долара за брой, въпреки че JP Morgan намали своя рейтинг за компанията до неутрално ниво. Според анализаторите банката ще публикува по-слаби от очакваното печалби и перспективи за развитие в своя отчет за първото тримесечие на годината. Финансовите резултати ще бъдат публикувани на 20 април.

На петролните пазари търговията се извършва в тесни граници и суровината губи около 0,5% от цената си. Лекият суров петрол WTI се търгува за 80,23 долара за барел, а европейският Брент достигна цена от 84,76 долара за барел. И двата сорта вероятно ще запишат седмично повишение от около 6% след изненадващото решение на ОПЕК+ да понижи добивите, което изнерви пазарите.

На валутните пазари едно евро се разменя за 1,0917 долара за брой. Стойността на британския паунд достига 1,2435 долара.

Цената на златото намалява с 0,64% до 2022,90 долара за тройунция.  

* Информацията е актуална към 17:35 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:02 | 06.04.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още