fallback

Пазарите изпращат много противоречиви сигнали

От януари насам цените на акциите се покачват в сигнал за по-добро икономическо развитие. От друга страна, облигациите и другите пазари изпращат сигнали за рецесия

08:39 | 30.03.23 г.
Автор - снимка
Създател

Сряда отново беше такъв борсов ден, както би трябвало да бъде. Инвеститорите бяха в настроение, което на жаргон се нарича Risk-on. Опасенията от ескалираща банкова криза отстъпиха още повече на заден план.

Съответно по-рисковите класове активи, които в по-голяма степен зависят от развитието на икономиката, като акциите и петрола, бяха търсени. От друга страна, облигациите, които се смятат за сигурни инвестиции в смутни времена, бяха продавани. Но един поглед назад към изминалите седмици и месеци показва, че ситуацията е сложна и различните пазари изпращат противоречиви сигнали, пише в свой анализ германският Handelsblatt. 

Всеки, който анализира само фондовите пазари, би трябвало да заключи, че перспективите пред икономиката са доста добри. Въпреки неуспехите, за които основно са отговорни фалитът на Silicon Valley Bank и спешното поглъщане на Credit Suisse, основните индекси все още са с приличен ръст от началото на годината.

Водещият индекс на САЩ, S&P 500, е нараснал с около 4,5% от януари насам. В Европа нещата изглеждат още по-добре. Водещият германски индекс Dax нарасна с 1,2% в сряда, като затвори на ниво от 15 329 пункта, и по този начин е спечелил 10% през тази година.

По този начин Dax е само с около 6% под най-високата си стойност, достигната през ноември 2021 г. Това е ясен знак, че инвеститорите не очакват рецесия нито в Германия, нито в САЩ.

Пазарите на облигации изпращат ясни сигнали за рецесия

Развитието на цената на петрола обаче изобщо не съвпада с тренда. Цената на 159-литров барел сорт Брент от Северно море е спаднала с 8% от началото на годината до по-малко от 80 долара. Така петролът струва по-малко, отколкото малко преди началото на руската война срещу Украйна. Въпреки това петролът се счита за двигател на световната икономика. Ето защо при добри перспективи за икономиката цената му всъщност би трябвало да се повиши.

Сигналите за рецесия, изпращани от пазарите на облигации, са още по-ясни. Техните цени се повишиха значително от януари насам. Отразявайки това, доходността спадна. Признак, че инвеститорите не се доверяват на икономическото развитие. Още по-ясно предупреждение представляват все още обърнатите криви на доходността в Европа и САЩ. 

Обикновено инвеститорите изискват по-високи лихвени проценти за по-дългосрочните инвестиции, отколкото за краткосрочните. Но в момента доходността по двугодишните германски държавни облигации, която е 2,6%, е по-висока от доходността по десетгодишните книжа, които носят 2,3%. В САЩ двугодишните държавни облигации носят доходност от 4%, а десетгодишните - 3,6%.

Обърнатата крива на доходността с по-висока доходност при по-кратките матуритети е знак, че инвеститорите очакват значително по-слаба икономика и съответно отново понижение на лихвените проценти. В миналото обърнатите криви на доходността винаги са били сигнал за свиване на икономиката.

Друга забележителна характеристика на пазара на облигации е повишената волатилност. От началото на март доходността често се колебаеше ежедневно с 0,2 процентни пункта или повече. Това е много голям диапазон. Бен Лейдлър, стратег в онлайн брокера eToro, тълкува ценовите колебания като знак, че инвеститорите на облигационните пазари също не са сигурни дали икономиката и лихвените проценти вървят нагоре или надолу.

На този фон експерти като Сайра Малик, главен инвестиционен стратег в инвестиционния мениджър Nuveen, също са предпазливи по отношение на фондовите пазари. Малик очаква по-нататъшна „турбулентност и волатилност". Като се има предвид „сложната икономическа и пазарна среда", краткосрочните инвеститори все още са изправени пред трудни времена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:39 | 30.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още