fallback

"Бианор Холдинг" ще търси до 9,265 млн. лв. от инвеститорите

Дружеството е внесло проспект за предлагане на нови акции за увеличение на капитала, за да осъществи обявените придобивания

14:45 | 20.03.23 г.

„Бианор Холдинг“ търси до 9,265 млн. лева от инвеститорите, за да осъществи планираните придобивания на фирми от ИТ сектора.

Дружеството обяви, че е внесло днес, 20 март 2023 г., проспект за предлагане на нови акции в Комисията за финансов надзор (КФН).

Компанията планира да предложи 545 хил. акции с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 17 лева. Ако бъдат изкупени, компанията ще набере 9,265 млн. лева.

Предлагането ще се счита за успешно, ако бъдат записани и платени най-малко 106 хил. акции (малко под 20% от предложените акции), т.е. ако бъдат набрани 1,8 млн. лева.

Миналата седмица „Бианор Холдинг“ обяви, че вече има окончателно споразумение за придобиване на 100% от капитала на компаниите "Айтидо Технолоджис” ООД (ITIDO) и “Дейтабрийд” ЕООД (Databreathe).

ITIDO предоставя услуги по разработка на уеб и мобилни софтуерни продукти, а Databreathe специализира в областта на машинното обучение и изкуствения интелект.

От „Бианор Холдинг“ все още не са обявили колко ще им струва придобиването на двете фирми заради клаузи за конфиденциалност.

Ръководството на „Бианор Холдинг“ обяви, че планира придобивания в края на миналата година. Във връзка с това решение акционерите одобриха капиталът на дружеството да може да се увеличи с до 25 млн. лева за срок до 5 години след вписването на решението в Търговския регистър.

Дружеството очаква след осъществяването на сделките консолидираните приходи да се удвоят, а печалбата значително да се увеличи.

„Бианор Холдинг“ приключи 2022 г. със спад на приходите и печалбата в сравнение с 2021 г. През 2021 г. обаче компанията продаде дъщерното си дружество в САЩ „Флипс Медиа“ на „Трилър Холд Ко“, което доведе до силен ръст на приходите и печалбата за годината като еднократен ефект.

Общите приходи на „Бианор Холдинг“ към края на 2022 г. са в размер на малко над 5,6 млн. лева в сравнение с 16,1 млн. лева към края на 2021 г. Разходите се увеличават до 5,3 млн. лева от 4,56 млн. лева година по-рано. Нетната печалба е в размер на 277 хил. лева при 11,54 млн. лева година по-рано.

В последната година акциите на „Бианор Холдинг“ поевтиняват с половин процент.

Свързани компании:

Бианор Холдинг АД(BNR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:46 | 20.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още