fallback

Цената на петрола се насочва към най-големия си спад за тази година*

Инвеститорите следят за потенциален отговор на пониженията от страна на ОПЕК и съюзниците ѝ

08:35 | 17.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Петролът се насочва към най-голямата си седмична загуба за тази година, след като сътресенията в банковия сектор разтърсиха световните пазари, а инвеститорите следят за потенциален отговор на спадовете от страна на ОПЕК и съюзниците ѝ, съобщава Bloomberg.

Фючърсите върху сорта Брент се повишават с 45 цента, или 0,60%, до 75,15 долара за барел.

Американският суров петрол WTI поскъпва с 43 цента, или 0,63%, до 68,78 долара за барел. Въпреки лекия ръст в цената фючърсите му все пак вървят към спад от около 10% за седмицата.

Ръководителите на ОПЕК+ от Саудитска Арабия и Русия се срещнаха в четвъртък в Рияд и обсъдиха усилията на групата за „насърчаване на пазарния баланс и стабилност“. Наблюдаващата комисия на картела, която може да препоръча промяна в производството, ще проведе среща на 3 април.

ОПЕК+ вероятно няма да въведе промени и ще следи пазара освен ако цената на Брента не падне под 70 долара за барел за продължителен период, посочва консултантът в индустрията FGE. Според Energy Aspects пък производствената група вероятно ще изчака финансовите пазари да се успокоят, преди да реши как да действа.

Трудностите в Credit Suisse в комбинация с покриването на опции засилиха петрола към най-ниското му ниво от 15 месеца тази седмица. Макар че пазарите започват да виждат известна стабилност, инвеститорите ще следят и дали Федералният резерв ще повиши лихвите отново следващата седмица след сътресенията.

„Външните фактори продължават да определят движенията при цените на петрола“, коментира Уорън Патерсън, ръководител на стратегията при суровините в ING Groep. “Мащабът на разпродажбата при петрола вероятно ще бъде причина за тревога за ОПЕК+, но е малко вероятно да предприемат действия. Вместо това те вероятно ще изчакат нещата да се успокоят“.

На петрола може да му е трудно да поскъпне значително в краткосрочен план. ОПЕК тази седмица прогнозира скромен излишък през второто тримесечие – типичен период на слабо търсене преди лятото. Международната агенция по енергетика също заяви, че пазарът вече е в излишък на фона на стабилно производство от Русия.

* Данните са актуални към 8:25 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 17.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още