fallback

Щатските индекси се представиха силно в четвъртък, Dow Jones прибави над 300 пункта

И трите индекса са напът да запишат седмичен ръст, водени от Nasdaq Composite

23:12 | 16.03.23 г. 2

Основните щатски индекси отбелязаха ръст в четвъртък на фона на повишения оптимизъм на инвеститорите, след като група банка съобщиха, че ще помогнат на First Republic Bank на фона на криза в индустрията, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average прибави 371,98 пункта и завърши деня на ниво от 32 246,55 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбеляза ръст от 1,76% до ниво от 3960,28 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite напредна с 2,48% до равнище от 11 717,28 пункта, тъй като инвеститорите купуваха технологични акции с надеждата, че кризата може да накара Федералния резерв да промени перспективите си за паричната политика на заседанието си следващата седмица.

И трите индекса бяха на червена територия по-рано през сесията, като в най-ниската си точка за деня Dow губеше над 300 пункта. Но пазарът изплува на зелена територия, след като CNBC съобщи, че група банки ще вложи 30 млрд. долара във First Republic. SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) ETF приключи сесията с ръст от 3,5% в най-добрия си ден от 10 ноември, подкрепен от повишението с 10% на цената на акциите на First Republic.

Книжата на други американски банки също се представиха силно. JPMorgan постигна ръст от 2,1%, а Goldman Sschs – с 1,5%.

Положително влияние върху пазара оказа и съобщението на Credit Suisse, че ще получи заем от близо 54 млрд. долара от Швейцарската национална банка, за да гарантира ликвидността си в краткосрочен план. Американските акции на изпитващата затруднения банка поевтиняха до рекордно дъно в сряда след съобщението, че националната банка, най-големият инвеститор в Credit Suisse, няма да предостави допълнителна подкрепа.

Инвеститорите следят внимателно банковите акции след затварянето на Silicon Valley Bank и Signature Bank, което предизвика опасения от зараза в сектора през последните дни. Въпреки притесненията в сектора и трите индекса са напът да запишат седмичен ръст, водени от Nasdaq Composite с повишение от 5,2%.

Инвеститорите по света следяха и съобщението за ново повишение с 50 базисни пункта на основната лихва от Европейската централна банка в четвъртък.

Решението беше взето, докато американските инвеститори се готвят за заседанието на Федералния резерв следващата седмица. Големи технологични компании като Amazon и Alphabet, смятани за особено чувствителни на лихвите наред с други компании на растежа, напреднаха с по 4% в четвъртък.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 3,575% и 3,705%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от други шест основни валути, се понижи с 0,22% до 104,42 пункта. Еврото напредна с 0,37% до 1,061%, а паундът е нагоре с 0,38% до 1,211%. Спрямо йената щатските пари прибавиха 0,25% до 133,75 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши с 1% и сложи край на тридневната си губеща серия след съобщения, че представители на Саудитска Арабия и Русия са се срещнали, за да обсъдят начини за засилване на пазарната стабилност.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поскъпнаха с 1,37 долара до 74,70 долара, а контрактите върху американския лек суров петрол WTI са нагоре със 74 цента до 68,35 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поевтиняха с 0,4% до 1923 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:44 | 16.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още