fallback

Dow сложи край на петдневна губеща серия с ръст от над 300 пункта

На стоковите пазари цената на петрола се понижава осезаемо на фона на разпалените притеснения за търсенето

22:27 | 14.03.23 г. 5
Автор - снимка
Създател

Водещите индекси на Wall Street завършиха търговията във вторник с ръстове на фона на надеждите на инвеститорите, че рисковете вследствие на кризите със Silicon Valley Bank и Signature Bank са били преодолени, съобщава CNBC.

Широкият измерител S&P 500 прибави 1,7%, след като напредна с над 2% по-рано през сесията. От своя страна, технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се покачи с 2,1% след близо 2,5% ръст в даден момент.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average пък прибави над 300 пункта (1,1%), слагайки край на петдневната си губеща сесия.

Инвеститорският ентусиазъм за покупка на банкови акции изгуби част от инерцията си в следобедните часове, но настроението като цяло остана приповдигнато. Това е обрат спрямо последните две сесии на силни разпродажби, като инвеститорите стават все по-уверени, че тези компании няма да последват съдбата на Silicon Valley и Signature. В неделя регулаторите заявиха, че са изготвили план за подкрепа на всички вложители в двете банки.

Акциите на JP Morgan поскъпнаха с 2,6%, тези на Bank of America с 0,9%, на Wells Fargo с 4,6%, а на Citigroup с цели 6%.

Борсово търгуваният фонд SPDR S&P Regional Banking ETF (KRE) напредна с 2,2% във вторник след 12% спад през предходния ден. Акциите на First Republic Bank поскъпнаха с близо 27%, след като изтриха почти 62% в понеделник. Тези на KeyCorp прибавиха 6,9% след 27% спад.

Ралито се разпростря и отвъд финансите, като повечето от 11-те сектора на S&P 500 бяха на зелено. Ръстовете отслабнаха леко в следобедните часове в отговор на новината, че руски изтребител и американски дрон са се ударили в международно въздушно пространство над Черно море, което е довело до разбиването на безпилотния летателен апарат.  

Трейдърите се фокусираха и върху последните данни за инфлацията от САЩ.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 0,4% през февруари на месечна основа, което отговаря на очакванията на икономисти, допитани от Dow Jones. На годишна основа ръстът е от 6% - също в синхрон с прогнозите. Основният индекс, който премахва ефектите на волатилните храни и енергоизточници, се е покачил малко повече от очакваното с 0,5%, а на годишна база с прогнозираните 5,5%.

На стоковите пазари цената на петрола се понижава осезаемо на фона на разпалените притеснения за възможни рискове пред търсенето на „черно злато.

Международният бенчмарк Брент изтри 3,9% от цената си до 77,63 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол пък поевтиняха с 4,4% до 71,54 долара за барел.

Златото, на свой ред, също поевтиня, но значително по-умерено с 0,5% до 1907,5 долара за тройунция.

При американските държавни ценни книжа доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации се покачва до съответно 3,682% и 3,808%.

Доларовият индекс, който измерва представянето на американските пари спрямо кошница с конкурентни валути, остана относително без промяна на ниво от 103,63 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:39 | 14.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още