fallback

Петролът продължава да поевтинява преди данните за инфлацията в САЩ*

Най-големият фалит на американска банка от 2008 г. насам също продължава да разтърсва финансовите пазари

09:02 | 14.03.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола продължава спада си и във вторник преди ключовите данни за инфлацията в САЩ и докато най-големият фалит на американска банка от 2008 г. насам продължава да разтърсва финансовите пазари, съобщава Bloomberg.

Петролът сорт Брент се търгува с понижение от 76 цента, или 0,94%, до 80,01 долара за барел.

Американският суров петрол WTI поевтинява със 77 цента, или 1,03%, до 74,03 долара за барел. По-рано цената на фючърсите спадна дори под 74 долара, след като в понеделник затвори с 2,5% надолу.

Инвеститорите ще следят данните за индекса на потребителските цени, които ще излязат по-късно във вторник, за сигнали за бъдещата посока на паричното затягане. Все повече растат залозите обаче Федералният резерв да не увеличи лихвите следващата седмица заради последиците от фалита на Silicon Valley Bank (SVB).

Показател за близкосрочните пут опции при Брента, който индикира колко повече трейдъри са готови да платят за договори, които печелят от ценови спад, а не от рали, се повиши до най-високото си ниво от средата на август в понеделник на фона на пазарни сътресения.

„Петролът не успява да избегне вторичните ефекти от краха на SVB”, коментира Уорън Патерсън, ръководител на стратегията по суровините в ING Groep. “Все още има много пространство за допълнителна волатилност в краткосрочен план с данните за индекса на потребителските цени в САЩ“.

Петролът има трудна година, тъй като трейдърите жонглират с опасенията за световно икономическо забавяне и оптимизъм около възстановяване на търсенето от Китай, след като страната приключи политиката си на нулев Covid. Показател за волатилността на WTI се изстреля силно нагоре в понеделник.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) трябва да публикува месечния си пазарен доклад по-късно във вторник, а Международната агенция по енергетика ще представи своя в сряда, осигурявайки актуална информация за перспективите пред търсенето и предлагането.

* Цените са актуални към 8:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:02 | 14.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още