fallback

Dow изпрати най-лошата си седмица от юни насам

Сривът на Silicon Valley Bank предизвиква разпродажби и на Wall Street

23:32 | 10.03.23 г.
Автор - снимка
Създател

Американските фондови пазари се сринаха в петък, след като технологичният кредитор Silicon Valley Bank прекрати дейността си след загуби в портфейла си от облигации. Това е най-големият банков фалит от световната финансова криза насам и предизвика сътресения в банковия сектор.

Индустриалният индекс Dow Jones се понижи с 345 пункта, или 1,07%, и отбеляза четвърти ден на понижения. S&P 500 спадна с 1,45%, а Nasdaq Composite загуби 1,76%.

Регулаторните органи поеха контрола над Silicon Valley Bank в петък, след като акциите се сринаха в четвъртък, а банката се затрудни в петък да намери друг кредитор, който да я купи. След фалита на Silicon Valley Bank и акциите на регионалните банки се сринаха, като SPDR S&P Regional Banking ETF се понижи с повече от 6%. За седмицата фондът на регионалните банки загуби 16%, което е най-лошата му седмица от март 2020 г., когато настъпи пандемията.

Внезапният фалит на Silicon Valley Bank предизвика паника в стотици стартъпи и фирми за рисков капитал, които са имали банкови сметки в нея и сега трябва да търсят нови начини да плащат на служителите си и да получават достъп до средства от инвеститорите и клиентите си. В петък основатели и фирми за рисков капитал, които също държат активи за милиарди долари в SVB, бързаха да разберат дали ще могат да получат заеми за покриване на заплатите, ако средствата им все още са блокирани в банката, която в петък федералният банков регулатор постави под ликвидация.

Wall Street на 10 март

„Имахме срив на голяма американска банка, най-големият банков фалит от 2008 г. насам, неизбежно това ще стресне пазара", каза Силвия Яблонски, главен изпълнителен директор и главен инвестиционен директор на Defiance ETF. Тя допълни, че фалитът също така подхранва загрижеността на инвеститорите за това дали заразата ще се разпространи отвъд SVB. 

Няколко банкови акции бяха многократно спирани от търговия в петък, включително First Republic, PacWest и ориентираната към крипто банка Signature. За последно акциите се търгуваха със спад между 21% и 33%. Някои от акциите на по-малките банки претърпяха по-малки загуби, дори когато отпадането на SVB предизвика хаос при регионалните кредитори. Goldman Sachs и Bank of America отчетоха отстъпления съответно с 4,19% и 0,88%. JPMorgan запази ръста си от 2,54%.

Wall Street завършва с низходяща сесия, като в четвъртък Dow загуби повече от 500 пункта. За седмицата Dow се понижи с 4,2%, приключвайки най-лошата седмица от септември 2022 г. насам, докато S&P 500 се понижи с 4,2%.

„Това е игра по правилата, при която трейдърите и по-краткосрочните инвеститори не искат да бъдат на дълги позиции през уикенда", казва пред CNBC Рич Стайнбърг, главен пазарен стратег в The Colony Group.

Silicon Valley Bank изпадна в несъстоятелност с рекордна скорост. Снимка: Bloomberg

Сътресенията сред банковите акции засенчиха доклада за работните места през февруари, който даде някои намеци, че инфлацията може да се забави. Работните места се увеличиха повече от очакваното, но инвеститорите се съсредоточиха върху по-малкото от очакваното увеличение на заплатите, което може да накара Федералния резерв да преосмисли по-агресивното повишаване на лихвените проценти.

Значителен ръст на работните места има в сферата на туризма и хотелиерството, търговията на дребно, държавното управление и здравеопазването, докато заетостта намалява в сферата на информационните технологии, транспорта и логистиката.

Федералният резерв следи отблизо всички аспекти на пазара на труда, тъй като централната банка се опитва да охлади инфлацията. Докладът за работните места за февруари продължи да разкрива горещата тенденция на наемане на служители, дори когато други скорошни правителствени данни сочат, че икономиката набира скорост. Икономистите гледаха на публикуването на данните за заплатите като на доклад, който ще покаже дали увеличението на броя на наетите лица е отклонение или начало на икономическо ускорение.

Миналия месец правителствени данни показаха изненадващ скок на новоназначените служители в САЩ през януари, достигнали 517 000. Значителният ръст обаче беше преразгледан леко надолу - до 504 000. Междувременно потребителите са увеличили разходите си през януари, което предполага, че американската икономика се е засилила в началото на годината. 

Натрупването на икономически данни, съчетано с коментарите на председателя Джером Пауъл тази седмица, предизвика дебат за това дали е вероятно повишение на лихвените проценти с 0,25% или 0,50% на срещата на Фед през март.

Според инструмента CME FedWatch пазарните участници залагат, че Федералният резерв ще пристъпи към увеличение на лихвения процент с четвърт пункт на следващото си заседание.

Неотдавнашните събития в банковия свят обаче породиха други опасения за представителите на Фед, тъй като тяхната политика на затягане на паричната политика предизвиква напрежение в банковата система.

В петък банковите регулатори на САЩ поеха контрола над Silicon Valley Bank, тъй като кредиторът се провали в опитите си да набере свеж капитал. Министърът на финансите Джанет Йелън заяви в петък, че наблюдава „няколко банки" на фона на кризата в Silicon Valley Bank. Цената на акциите на банката се понижи с 68% по време на предборсовата сесия в петък, преди да бъде спряна от търговия.

Мрачните настроения се разпространиха на пазарите, а индексът KBW Bank спадна с близо 4%, докато членовете на индекса, включително Bank of America, поеха надолу. 

Акциите на други регионални банки, сред които First Republic Bank, се сринаха с 15%, PacWest Bancorp - с 38%, Western Alliance Bancorp - с 21%, а Signature Bank - с 23%.

Книжата на Allbirds се сринаха с 47%, след като търговецът на дребно на обувки публикува разочароващ тримесечен отчет, който включваше двуцифрен спад на продажбите и годишна загуба от 101 млн. долара. Настъпиха и сътресения в ръководството, тъй като главният финансов директор Майк Буфано напуска компанията.

Сривът на Silicon Valley Bank повлече надолу и други малки банки. Акциите на First Republic Bank се сринаха с 15%. Michael Nagle/Bloomberg

Акциите на DocuSign поевтиняха с 23%, след като анализаторите от JPMorgan понижиха рейтинга си за акциите, позовавайки се на това, че перспективите за търсенето са разочароващи. Въпреки по-добрите резултати по отношение на печалбата и приходите финансовият директор Синтия Гейлър обяви, че ще се оттегли от поста си през тази година.

На пазара на криптовалути биткойнът се срина под 20 000 долара в петък на фона на ликвидацията на Silvergate Capital и регулаторния натиск върху индустрията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:56 | 11.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още