fallback

Опасенията за икономиката на САЩ притискат цената на петрола в тесни граници

Петролът поевтиня рязко в началото на седмицата след коментарите на Пауъл

08:22 | 09.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола се движи в тесни граници в азиатската сесия под натиска на опасенията за американската икономика. В сряда (8 март) статистиката показа по-голямо от очакваното намаление на резервите от петрол в САЩ, но това, заедно с надеждите за ръст на потреблението в Китай, не успя да се противопостави на страховете от действията на Федералния резерв, пише Ройтерс.

Очакванията са институцията да продължи агресивно да повишава лихвата в САЩ, което ще забави ръста на икономиката и ще свие потреблението на петрол.

Така цената на петрола се повишава с незначителните 0,05%, или с броени центове, до 76,71 долара за барел за американския лек суров петрол (WTI) и до 82,72 долара за барел за европейския сорт Brent.

В началото на седмицата суровината поевтиня рязко - с 3% след коментарите на председателя на Фед Джером Пауъл, че институцията вероятно ще предприеме по-сериозни стъпки за ограничаване на инфлацията на фона на силните данни за икономиката. Но тази тенденция беше спряна от данните за спад на резервите от петрол в САЩ. Данните показват намаление на резервите от петрол с 1,7 млн. барела в предходната седмица. Резервите от горива са с 1,1 млн. барела по-малко.

Натиск върху цените оказват и данни от Китай за спад на вноса на петрол с 1,3% за първите два месеца на годината. Пекин обаче премахна ограниченията, свързани с пандемията от коронавируса и очакванията са това понижение да бъде преодоляно през следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 09.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още