fallback

Американските акции не намериха единна посока в сряда

Инвеститорите се подготвят за по-голямо от очакваното увеличение на лихвите

23:22 | 08.03.23 г.

Американските акции не намериха единна посока в сряда. Индексът на „сините чепове“ Dow Jones Industrial Average се понижи с 0,18% до 32 798,4 пункта.

Същевременно широкият индекс S&P 500 нарасна с 0,14% до 3992,01 пункта, а Nasdaq добави 0,4% до 11 576 пункта.

Инвеститорите са под влиянието на изказването на председателя на Федералния резерв Дежером Пауъл пред Конгреса относно паричната политика на американската централна банка. Пауъл каза в сряда пред Комисията по финансовите услуги на Камарата на представителите, че не е взето решение относно размера на предстоящото лихвено повишение.

Във вторник пред комисията по банкиране, жилищно строителство и градски въпроси на Сената на САЩ Пауъл намекна за ускоряване на темповете на повишаване на лихвите, пише CNBC.

Последните данни за пазара на труда в САЩ подхранват опасенията на инвеститорите, че може да предстоят по-големи увеличения на лихвите. Данните показват, че свободните работни места са намалели по-малко от очакваното през януари.

По-силният от очакваното доклад за заплатите в частния сектор потвърждава, че икономиката е стабилна. Предстои да бъдат публикувани официалните данни за пазара на труда през февруари.

Около 75% от инвеститорите залагат, че следващото увеличение на основната лихва на Фед ще е с 50 базисни пункта.

Акциите на Tesla поевтиняха с 3%, след като във вторник изтриха 3,2%. Акциите на United Natural Foods поевтиняха с 28%, след като дистрибуторът на храни отчете коригирани фискални печалби за второто тримесечие, които до голяма степен не оправдаха очакванията. Компанията занижи очакванията си за настоящата година.

SoundHound AI, разработчик на технологии за изкуствен интелект за глас, звук и естествен език, изтри 22% от пазарната си оценка, след като отчете загуба за четвъртото тримесечие в размер на 30,7 млн. долара.

Същевременно акциите на WeWork поскъпнаха с 4,4%, след като The New York Times съобщи, че компанията за краткосрочни наеми на офиси преговаря с инвеститори за преструктуриране на неизплатения си дълг от над 3 млрд. долара и за набиране на допълнително финансиране.

Maxeon Solar Technologies добави 44% към пазарната си оценка, след като компанията за технологии за слънчева енергия публикува насоки за приходите за първото си фискално тримесечие, които са по-добри от очакваното.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:23 | 08.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още