fallback

Щатските индекси правят опит да се възстановят след разпродажбите от вторник*

Книжата на Tesla поевтиняват с над 3%, след като стана ясно, че компанията отново е разследвана от регулатори заради проблеми с кормилната уредба при Model Y

18:08 | 08.03.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Щатските индекси започват редовната борсова търговия с ръстове в опит да се възстановят от спадовете в предходната сесия, докато инвеститорите оценяват сигналите на Джером Пауъл, който намекна, че Федералният резерва на САЩ може да бъде принуден да продължи да увеличава лихвите за по-дълъг период от време, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average остава на нивото от края на предходната сесия, докато S&P 500 и Nasdaq Composite напредват съответно с 0,27% и 0,33% до 3997,18 пункта и 11 568,86 пункта.

В часовете преди началото на редовната търговия акциите поевтиняха, отразявайки новите данни за пазара на труда в САЩ. Броят на свободните работни места намалява с по-бавен темп от очакваното през януари, докато данните за новонаетите служители за февруари предполагат, че икономиката остава стабилна въпреки стремежа на Фед към агресивно затягане на паричната политика. Инвеститорите се страхуват, че предстои по-сериозно увеличение на лихвите, тъй като все още няма достатъчно ясни признаци, че инфлацията се охлажда достатъчно, за да накара служителите на централната банка да забавят затягането.

„След деня, в който Пауъл разтърси пазарите, Wall Street вижда допълнителни признаци, че пазарът на труда все още остава стегнат“, коментира анализаторът на Oanda Ед Моя.

Акциите поевтиняха, след като стана ясно, че терминалната лихва на централната банка (окончателната ставка, която Фед цели да постигне в края на паричен цикъл, бел. ред.) вероятно ще достигне по-високо ниво от първоначалните очаквания поради силните икономически данни от последните седмици.

След коментарите на Пауъл трейдърите също залагат на по-голямо от очакваното увеличение на лихвите на следващото заседание на централната банка, като около 75% от тях залагат на ръст от 50 базисни пункта, показват данни на инструмента FedWatch на CME Group.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в сряда (8 март).

Инвеститорите сега чакат речта на Пауъл пред Комисията по финансовите услуги към Камарата на представителите, както и коментарите на управителя на Фед за Ричмънд Том Баркин относно пазара на труда.

По отношение на Wall Street най-силно се представят акциите на производителите на чипове. Цената на книжата на Nvidia нараства с 2,54%, докато акциите на AMD и NXP поскъпват съответно с 3,04% и 2,37 на сто.

Книжата на Tesla поевтиняват с над 3%, след като стана ясно, че компанията отново е разследвана от регулатори заради проблеми с кормилната уредба при Model Y.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 3,93% и 3,851 на сто.

Доларовият индекс отчита спад от 0,06% до 105,55 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава с 0,07% до 83,23 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняват с 0,39% до 77,28 долара за барел.

Цената на златото остава на ниво от 1854,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:48 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:09 | 08.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още