fallback

Dow изтри над 570 пункта след речта на Джером Пауъл

Опасенията от по-голямо повишаване на лихвените проценти изведе американските борси на червено

23:23 | 07.03.23 г.
Автор - снимка
Създател

Американските индекси завършиха борсовата сесия във вторник на червено, след като записаха рязък спад след коментарите на председателя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, който намекна, че увеличението на лихвените проценти може да е по-голямо и да продължи по-дълго. Последното предизвика опасения за евентуално по-голямо повишение на лихвите по време на следващата среща на централните банкери, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average изтри 574,98 пункта, или 1,72%, до 32 856,46 пункта. Широкият индекс S&P 500 се раздели с 1,53%, приключвайки деня на ниво от 3986,37 пункта, слизайки под нивото от 4000 пункта. Технологичният Nasdaq Composite спадна с 1,25 на сто до 11 530,33 пункта.

„Най-новите икономически данни са по-силни от прогнозите, което предполага, че крайното ниво на лихвените проценти вероятно ще бъде по-високо от очакваното по-рано“, посочи Пауъл. „Ако съвкупността от данни показва, че по-бързото затягане е оправдано, ние бихме били готови да увеличим темпото на повишаване на лихвите“.

Коментарите подсказаха, че Фед може би обмисля по-голяма стъпка в сравнение с повишението от 25 базисни пункта от миналия месец. Следващата среща на централните банкери е планирана за 21-22 март.

Същевременно казаното от Пауъл може да означава, че пикът на лихвите може да се окаже по-висок от този, който е очакван по-рано, въпреки че инвеститорите се надяват, че Фед скоро ще спре покачването.

„Това не са изненадващи новини, но са тежко напомняне за пазарите след такова бурно рали“, коментира Кали Кокс, инвестиционен анализатор на eToro в САЩ. „Основният приоритет на Фед е забавяне на инфлацията и има основателна причина за това“.

Акциите на банките поведоха загубите, тъй като инвеститорите се опасяват, че още повишения на лихвите ще насочат икономиката към рецесия. Wells Fargo загуби повече от 4%. Bank of America, Goldman Sachs и JPMorgan Chase пък се разделиха с по над 2%. Книжата на компаниите с мегакапитализация също се озоваха на червено. Apple, Alphabet и Microsoft загубиха поне по 1% всяка.

Акциите на авиокомпаниите се противопоставиха на низходящия тренд на пазара, след като Министерството на правосъдието заведе дело, за да блокира придобиването на Spirit Airlines от JetBlue. Новината намали опасенията на някои инвеститори, че комбинираната авиокомпания ще повлияе на конкуренцията. Цената на акциите на United Airlines се повиши с 3,5%, докато Delta и American напреднаха с по 2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:23 | 07.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още