fallback

Европейските борси завършиха деня на червено след изказването на Пауъл

Stoxx 600 се понижи с 0,8%, след като през цялата сесия беше без съществено изменение

19:39 | 07.03.23 г.
Автор - снимка
Създател

Европейските борси завършиха търговията във вторник със спадове, след като инвеститорите следиха изказването на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл пред Конгреса, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 приключи деня с 0,8% понижение, след като почти през цялата сесия беше без изменение, но в крайна сметка всички сектори се озоваха на червено. Добивните компании поведоха спадовете, понижавайки се с 2,5%, а технологичните акции се оказаха с 1,8% надолу.

Таблица: CNBC

Германският DAX загуби 0,6%, френският CAC 40 се сви с 0,46%, а британският FTSE 100 се раздели с по-ранния си ръст и отстъпи с 0,13%.

Най-зле представилата се акция днес се оказа тази на компанията за доставки на храна Hellofresh, която записа 9,8% спад. Това се случи, след като фирмата отчете по-високи приходи и печалба за тримесечието, но прогнозира по-ниска печалба за 2023 г. от очакваната от анализаторите.

Джером Пауъл предупреди, че лихвените проценти вероятно ще продължат да растат по-дълго време, отколкото се очакваше по-рано.

„Ако съвкупността от данни показва, че по-бързото затягане е оправдано, ние бихме били готови да увеличим темпото на повишаване на лихвите“, допълва той.

Британският паунд се понижи с 1,37% спрямо щатския долар до 1,186 долара в 16:30 ч. местно време в Лондон, увеличавайки по-ранния спад.

По-рано днес Катрин Ман, която отговаря за определянето на лихвените проценти в Английската централна банка (АЦБ), каза, че паундът ще бъде подложен на натиск, ако пазарите са подценили действията на Фед.

Борсите в САЩ също поеха надолу, с началото на речта на Пауъл. Търговията в Азиатско-Тихоокеанския регион остана разнопосочна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:39 | 07.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още