fallback

Речта на Джером Пауъл оцветява в червено щатските индекси*

Вниманието на инвеститорите остава фокусирано върху новите данни за работните места през февруари, които ще бъдат публикувани в петък

18:14 | 07.03.23 г.

Основните щатски борсови индекси започват сесията със спадове, след като западните медии публикуваха подготвена реч на управителя на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл, в която той посочва, че лихвените проценти вероятно ще продължат да растат по-дълго време, разпалвайки опасенията сред инвеститорите от по-големи лихвени увеличения на следващото заседание на централната банка, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,42% до 33 289,58 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита спад от 0,64% до 4022,53 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite изтрива 0,61% от стойността си, смъквайки се до равнище от 11 604,83 пункта.

„Последните икономически данни са по-силни от очакваното, което предполага, че крайното ниво на лихвените проценти вероятно ще бъде по-високо от първоначално очакваното“, става ясно от реч на Пауъл, подготвена за две изяви по-късно тази седмица. „Ако съвкупността от данни показва, че по-бързото затягане е оправдано, ние бихме били готови да увеличим темпо на повишаване на лихвите“, добавя той.

Коментарите му изглежда предполагат, че Фед може да приложи по-голямо увеличение на лихвения процент от февруарското увеличение от 25 базисни пункта на следващото заседание на 21-22 март.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия във вторник (7 март).

Акциите на Dick’s Sporting Goods поскъпват с над 7%, след като компанията отчете силно тримесечие. Цената на книжата на WW International расте с над 30% на фона на плановете на дружеството да придобие платформата Sequence.

Вниманието на инвеститорите остава фокусирано върху новите данни за работните места през февруари, които ще бъдат публикувани в петък, след като показателят за януари показа устойчив пазар на труда въпреки агресивното затягане на паричната политика от страна на Фед.

Книжата на Tesla поевтиняват с над 3%, след като в началото на март компанията отново понижи цените за някои свои модели, продавани в САЩ, подчертавайки затрудненията, които пазарът има с охлаждащото се търсене.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски държавни ценни книжа се понижава съответно до 3,972% и 3,889 на сто.

Доларовият индекс, измерващ силата на американските пари спрямо кошница от шест конкурентни валути, отчита ръст от 0,83% до 105,22 пункта.

На петролните пазари цената на Брент се понижава с 1,98% до 84,47 долара за барел. Фючърсите върху американския лек петрол WTI поевтиняват с 2,25 на сто до 78,65 долара за барел.

Цената на златото остава на ниво от 1854,60 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:45 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:14 | 07.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още