fallback

Петролът продължава възхода си

Цената на сорта Брент върви към шести пореден ръст, което не се е случвало от май 2022 г.

08:58 | 07.03.23 г.

Цените на петрола продължават възходящата си посока, след като мениджъри в индустрията сигнализираха за ограничения свободен капацитет на пазара и несигурността заради руските доставки, докато търсенето от топ вносителя на суров петрол Китай се възстановява, съобщава CNBC.

Фючърсите върху петрола сорт Брент се повишават с 10 цента, или 0,12%, до 86,28 долара за барел след ръст от 0,4% в понеделник, а върху американския суров петрол – с 9 цента, или 0,11%, до 80,55 долара за барел след увеличение от 1% в предишната сесия.

Цените на Брента са напът да отбележат ръст за шеста поредна сесия – най-дългата серия от май 2022 г., подкрепени от надеждите за възстановяване на търсенето от Китай. В същото време се увеличава новият капацитет за рафиниране на суров петрол в Азия и Близкия изток.

„Опасенията около предлагането, които помогнаха на цените на петрола да се вдигнат за една нощ, вероятно идват от коментара на главния изпълнителен директор на Chevron“, коментира анализаторът на Commonwealth Bank of Australia Вивек Дар в бележка.

„Ключовото неизвестно за 2023 г. ще бъде прекъсването на руския износ на петрол и рафинирани продукти“, добавя той.

Главният изпълнителен директор на Chevron Майк Уърт заяви, че корабите, пренасящи руски суров петрол и продукти, сега трябва да пътуват по-дълги разстояния, за да достигнат несанкционирани пазари, а запасите от петрол и доставките от държащи голям капацитет са ограничени, което прави глобалният пазар уязвим от неочаквано прекъсване на доставките.

По-рано днес Китай обяви данните си за износа и вноса на страната, включително на суров петрол. Вносът му през януари и февруари се е свил съответно с 1,3% и 9,4% на годишна база, което за момента не сигнализира така очакваното възстановяване на търсенето от страната.

В САЩ се очаква тазседмичните доклади за запасите от суров петрол и рафинирани продукти да покажат спад за миналата седмица, сочи предварително проучване на Ройтерс.

Седмичният доклад от Американския петролен институт ще излезе във вторник, а в сряда – на Администрацията за енергийна информация.

* Данните са актуални към 8:41 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 07.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още