fallback

Оптимизмът за Китай води петрола към седмично поскъпване

Възстановяването на Китай, след като прекрати политиката си за нулев Covid, върна надеждите за нова силна година за търсенето във водещия в света петролен вносител

09:55 | 03.03.23 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът се готви да отбележи седмично поскъпване, след като оптимизмът около възстановяването на Китай успява да компенсира притесненията, че американската парична политика ще остане затегната за по-дълго, съобщава Bloomberg.

В петък и двата водещи сорта поевтиняват леко с по 0,1%. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент се търгуват при цена от 84,66 долара за барел, а тези върху сорта West Texas Intermediate за 78,08 долара за барел. Въпреки това американският петрол се очаква да запише седмично повишение от над 2% след тридневни ръстове, след като предходната седмица отчете малко поевтиняване. Брентът пък поскъпва с 1,6% за седмицата, която ще е втора поредна на ръстове, съобщава Ройтерс.

Седмично изменение на цената на фючърсите върху американския сорт WTI. Графика: Bloomberg

Възстановяването на Китай, след като прекрати политиката си за нулев Covid, върна надеждите за нова силна година за търсенето във водещия в света петролен вносител. По-рано от Saudi Aramco определиха китайското потребление като „много силно“.

В същото време в САЩ поредицата от по-силни от очакваното данни за икономиката може да накарат Федералния резерв да увеличи с повече от предварително очакваното лихвените проценти. Това, на свой ред, може да подсили щатския долар, хвърляйки сянка върху стоките, които се търгуват в американската валута.

Цената на петрола тази година варира в относително тесния диапазон от 10 долара. В допълнение към тенденциите от Китай и САЩ инвеститорите следят и енергийните потоци от Русия, която се оказа по-устойчива от очакваното на западните санкции заради войната в Украйна. Производителят планира да увеличи износа на дизел до нов месечен връх през март.

„По-широките макроикономически настроения за водещ двигател за цените на петрола сега“, казва Джон Дрискъл, директор на JTD Energy Services Pte.

Повече информация за прогнозите в Китай се очаква тази седмица, когато започва годишното Общокитайско събрание на народните представители. Премиерът Ли Къцян ще представи доклад за работата на правителството в неделя и ще очертае целта за ръст на брутния вътрешен продукт, като икономисти очакват да е над 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:55 | 03.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още