fallback

Опасенията за глобална рецесия се върнаха на петролните пазари

Резервите от горива в САЩ са на най-високото си ниво от май 2021 година насам

08:32 | 02.03.23 г. 3

Цената на петрола се движи в много тесни граници тази сутрин (2 март), след като опасенията за глобалното търсене се завърнаха. В последните дни търговците бяха окрилени от очакванията за съживяване на китайската икономика, но сега фокусът е върху растящите резерви от горива в САЩ и макроикономическите данни, които подсказват, че заплахата за рецесия не е изчезнала.

Растат очакванията Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши по-агресивно основната лихва в еврозоната след данните за високото ниво на инфлацията в Германия. Неочакван ръст на цените има във Франция и Испания.

В първите часове на азиатската сесия американският лек суров петрол WTI се търгува за 77,67 долара за барел, което представлява спад с нищожните 0,03%. Европейският Брент поскъпва с 0,02 на сто до цена от 84,33 долара за барел.

Данните на Администрацията за енергийна информация на САЩ, цитирани от Ройтерс, показват, че в предходната седмица резервите от петрол в страната се увеличават с 1,2 млн. барела до 480,2 млн. барела. Това е най-високото ниво от май 2021 година.

Прогнозите бяха за ръст, но много по-ограничен - от 500 хил. барела.

В последните дни САЩ изнася рекордни количества петрол до 5,6 млн. барела на ден.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 02.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още