fallback

Очакванията за силно възстановяване на Китай оскъпяват петрола

Водещите сортове на пазара поскъпват за втори пореден ден

08:12 | 01.03.23 г.

Цената на петрола се повишава за втори пореден ден, подкрепена от силния ръст на промишлената активност в Китай, пише Ройтерс. Очакванията са, че икономическото възстановяване на най-големия вносител на петрол ще увеличи търсенето на суровината през следващите месеци. Тези надежди спряха разпродажбите, на които станахме свидетели в понеделник (27 февруари).

Ръстът на цената обаче е ограничен от данни за повишаване на резервите от горива в САЩ. По данни на Американския институт за петрола резервите от петрол в страната се увеличават с 6,2 млн. барела в седмицата до 24 февруари.

Европейският сорт Брент поскъпва с 0,6% в азиатската сесия до цена от почти 84 долара за барел. Американският лек суров петрол (WTI) достига до цена от 77,50 долара за барел, което е ръст от 0,6 на сто.

Във вторник (28 февруари) цената на петрола се повиши с 2%, изтривайки загубите в последните дни именно заради очакванията за съживяването на китайската икономика след отпадането на ограниченията от пандемията от коронавируса. На този фон пазарите пренебрегват опасенията за политиката на Федералния резерв по отношение на инфлацията в САЩ.

Но и двата водещи сорта затвориха февруари на червена теротирия - за европейския Брент спадът е от 0,7%, но за WTI понижението е от 2,5 на сто.

Промишлената активност в Китай се увеличава за първи път от седем месеца, сочат статистическите данни. Темпът е най-рязък от 2012 г. насам.

По изчисления на Ройтерс добивът на петрол в ОПЕК се повишава със 150 хил. барела на ден спрямо януари, но е все още със 700 хил. барела на ден по-малко спрямо септември 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:18 | 01.03.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още