fallback

Wall Street се опитва да се възстанови след най-лошата си седмица за годината

Търговията е налице на фона на охлаждаща се доходност по американските държавни ценни книжа

23:09 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

Водещите индекси на Wall Street започват новата седмица с ръстове, възстановявайки част от загубените позиции след най-лошата седмица за годината за пазара, съобщава CNBC. Инвеститорите също така гледат и към предстоящите нови отчети в сегмента на търговията на дребно.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредна с 0,2% до 32 889,29 пункта. От своя страна, широкият измерител S&P 500 прибави 0,3% до 3982,35 пункта, а технологичният бенчмарк Nasdaq Composite напредна с 0,6% до 11 466,98 пункта.

Търговията е налице на фона на охлаждаща се доходност по американските държавни ценни книжа, след като по-рано през деня тази по 2-годишните облигации достигна 4,883%, което е най-високото ѝ равнище от юли 2007 г. В края на сесията тя бе 4,784%.

Доходността по 10-годишните и 30-годишните облигации намаля и достигна съответно 3,928% и 3,936%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница конкурентни валути пък се понижи с 0,5% до 104,66 пункта.

„Заради подновения фокус върху по-горещата инфлация и последствията за Фед лихвите отново водят ценните книжа“, коментира Рос Мейфийлд, анализатор на Baird.

S&P получи тласък и от оператора на жп линии Union Pacific, чиито акции поскъпнаха с 9,4%, след като компанията обяви, че главният изпълнителен директор Ланс Фриц ще се оттегли тази година.

Трейдърите продължават да анализират и по-голямото от очакваното увеличение при последното четене на разходите за лично потребление – предпочитан измерител от Федералния резерв, което помогна за пониженията при цените на акциите в петък и увеличението на доходността по държавните ценни книжа.

Изглежда, че ралито от началото на 2023 г. започва да се охлажда, като инвеститорите се притесняват, че лихвените проценти може би все пак ще останат по-високи за по-дълго време. Протоколите от последното заседание на Федералния резерв показаха, че ръководството на централната банка са решени да поддържат растящите лихвени проценти, докато инфлацията не отслабне трайно.

Очаква се само 6% от S&P 500 да представи данни тази седмица, но инвеститорите се надяват да получат поглед върху няколко големи търговеца на дребно, ресторанти, компании за пътувания и развлечения. Target, Costco, Lowe’s и Macy’s са сред по-големите имена, от които се очакват данни идните дни.

На стоковите пазари цената на петрола се понижи. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент поевтиняха с процент до 82,33 долара за барел, а тези върху американския сорт WTI с 0,8% до 75,68 долара за барел.

От своя страна, златото поскъпна с 0,4% до 1824 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:09 | 27.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още