fallback

Wall Street прави опит да се възстанови от спадовете от миналата седмица*

Акциите на Union Pacific поскъпват с около 10%, след като компанията обяви, че нейният главен изпълнителен директор Ланс Фриц ще се оттегли от поста

17:39 | 27.02.23 г.

Основните щатски борсови индекси започват първата сесия за седмицата с ръстове, възстановявайки се частично от загубите, отчетени предходната седмица, докато инвеститорите очакват нова порция икономически данни.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с 368,26 пункта, или с 1,12%, до ниво от 33 185,18 пункта.

Широкият измерител S&P 500 отчита ръст от 1,2% до 4017,86 пункта.

Технологичният показател Nasdaq Composite записва увеличение от 1,48% до 11 563,92 пункта.

По-рано в понеделник доходността по 2-годишните американски ДЦК достигна най-високото си ниво от юли 2007 г., като в първия част от редовната търговия тя се понижи до ниво от 4,791%.

„По-добрите от очакваното икономически данни, наред с по-твърдите инфлационни тенденции, доведоха до рязък скок в лихвените проценти и низходящ натиск върху пазарните оценки“, изтъква Кейт Лърнър, старши пазарен стратег в Truist. Това подчертава дилемата, при която по-силната икономика всъщност кара Фед да държи затегната своята парична политика за по-дълго време, добавя Лърнър.

S&P 500 беше подкрепен и от представянето на железопътния оператор Union Pacific, чиито акции поскъпват с около 10 на сто, след като компанията обяви, че нейният главен изпълнителен директор Ланс Фриц ще се оттегли от поста тази година.

В петък Wall Street остави зад гърба си най-мрачната седмица от началото на годината, след като новите данни за потребителските разходи сигнализираха, че Фед няма лесно да се откаже от своя ястребов подход спрямо лихвите.

„Една съкратена от празниците седмица осигури достатъчно време на мечките, които напомниха на всички, че борсовият подем през януари не означава, че волатилността на фондовата борса е била преодоляна завинаги“, коментира Крис Ларкин от E-Trade.

Основните щатски борсови индекси в началото на редовната сесия в понеделник (27 февруари).

Акциите на Tesla поскъпват с над 5%, след като ново проучване на S&P Global Mobility показа, че купувачите на марката електромобили остават лоялни към нея въпреки противоречивите ходове на Илон Мъск по отношение на Twitter Inc. от миналата година.

По отношение на Big Tech книжата на Microsoft, Apple и Alphabet поскъпват съответно с 1,17%, 1,26 на сто и 0,94%.

Цената на акциите на Meta нараства с 1,02 на сто.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и 30-годишните американски съкровищни облигации се понижава съответно до 3,91% и 3,914 на сто.

Доларовият индекс отчита спад от 0,59% в стойността си спрямо кошница от шест конкуренти валути до ниво от 104,6 пункта.

На петролните пазари цената на сорт Брент се понижава с 0,7% до 82,47 долара за барел, докато тези на американския лек суров петрол WTI отчита спад от 0,6% до 75,89 долара за барел.

В същото време златото поскъпва с 0,5% до 1826,50 долара за тройунция.

*Информацията е актуална към 17:18 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:39 | 27.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още