fallback

Силният долар притиска цената на петрола

Пазарите засега игнорират сигналите за намаляване на доставките на руски петрол

08:12 | 27.02.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Цената на петрола тръгна надолу във волатилно начало на новата седмица. Търговията е под натиска на силния долар и опасенията за световна рецесия и засега се игнорират плановете на Русия да намали добивите и доставките на петрол, предава Ройтерс.

Американският лек суров петрол (WTI) поевтиня с 0,3% до 76,09 долара за барел. Европейският сорт "Брент" се търгува за 82,86 долара за барел, което е понижение от почти 0,4%. И двата сорта затвориха търговията в петък с ръстове.

Инвеститорите са в очакване на данни от Китай през тази седмица, които да подскажат какво да очакват за потреблението на петрол в страната през следващите месеци.

На валутните пазари доларът се търгува на седемседмичен пик на фона на силните икономически данни, които потвърждават, че Федералния резерв ще продължи да увеличава основния лихвен процент в САЩ.

По данни на Ройтерс Русия ще намали доставките на петрол с 25% през март. Това се доказва и от подадените заявки за износ по част от терминалите на страната. Официално вицепремиерът Александър Новак съобщи преди седмици, че страната му планира да намали добива на петрол с 5%, или 500 хил. барела на ден. Това е извън квотите на страната в ОПЕК+ и мярката не е съгласувана с петролния картел, обясни тогава той.

В събота (25 февруари) Русия спря доставките на петрол за Полша през петролопровода "Дружба". Няма официално изявление за причината, но малко по-рано Варшава достави първите танкове Leopard за Украйна.

Досега през тази година суровият петрол се търгуваше в тесен диапазон от 10 долара, тъй като инвеститорите преценяваха множество противоречиви фактори, включително перспективите за доставките от Русия, отварянето на пазара в Китай и траекторията на паричната политика. Перспективите на пазара ще се изяснят през следващите дни, когато търговците ще се съберат в Лондон за Международната енергийна седмица - едно от най-значимите събития в отрасъла. 

„Поредицата от положителни изненади в инфлацията в САЩ досега наложи поредния кръг от ястребово преизчисляване на очакванията за повишаване на лихвените проценти", заяви Йеап Джун Рон, пазарен стратег на IG Asia Pte в Сингапур. Все пак всяко по-добро от очакваното възстановяване на китайската икономика може да подкрепи перспективите за търсенето, казва той.

Макар че Европейският съюз забрани доставките на руски суров петрол и петролни продукти по море, някои доставки по тръбопроводи останаха. Полша многократно е заявявала, че планира да прекрати изцяло вноса на руски петрол, а Orlen заяви, че потребителите няма да бъдат засегнати от спирането (на доставките по "Дружба"), за което заяви, че се е подготвила.

В условията на затягане на санкциите срещу Русия през февруари Европа внесе големи количества дизелово гориво, като увеличи доставките от Азия и Близкия изток. Ограниченията върху Русия всъщност не са „захапали толкова силно", защото Китай, Индия и Турция не са се присъединили към тях, заяви бившият финансов министър на САЩ Лорънс Съмърс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:19 | 27.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още