fallback

Петролът поскъпва за втора поредна сесия в очакване на данните за инфлацията в САЩ

Поредното нарастване на американските запаси обаче ограничава поскъпването, за седмицата ще има леко поевтиняване 

06:09 | 24.02.23 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът поскъпва за втора сесия, намалявайки скромната си седмична загуба, преди да бъдат публикувани икономическите данни за САЩ, които ще помогнат да се оформи дебатът за паричната политика, предава Bloomberg. 

Цената на американския сорт West Texas Intermediate се повиши до близо 76 долара за барел, след като приключи с почти 2% ръст през предходната сесия. Фючърсите върху суровия петрол сорт „Брент“ поскъпнаха с 61 цента, или 0,7%, до 82,82 долара за барел*. 

По-късно в петък инвеститорите ще следят данните за личните разходи, за да получат информация за по-нататъшните действия на централните банкери за лихвените проценти. Протоколите от заседанието на Федералния резерв тази седмица сигнализираха за предстоящи нови повишения на лихвите.

За седмицата като цяло цените на петрола се понижиха леко, след като през предходната седмица отбелязаха спад от около 4%, повлияни от опасенията за повишаване на лихвените проценти, което може да засили долара, както и от деветата поредна седмица на нарастване на запасите от суров петрол в САЩ.

Перспективата за по-нататъшни повишения на лихвените проценти подкрепи доларовия индекс, който бе напът да отбележи ръст за четвърта поредна седмица. Сега индексът е нараснал с около 2,5% за месеца.

Силният долар прави стоките, чиито цени се определят в зелената валута, по-скъпи за притежателите на други валути.

„Фокусът в края на седмицата ще бъде върху това какво ще се случи със следващия доклад за инфлацията, дали пазарът ще стане по-нервен от още по-голямо затягане от страна на Фед", казва пред Ройтерс анализаторът на OANDA Едуард Моя. 

През тази година петролният пазар беше разклатен от оптимизма на биковете за възстановяването на Китай след края на политиката за нулев Covid и от постоянните опасения за забавяне на икономиката на САЩ. Банките на Wall Street започват да намаляват прогнозите си за цените на суровия петрол, като UBS Group AG и Morgan Stanley са последните, които намалиха прогнозите си.

„Необходимо е по-убедително засилване на китайската активност, за да се повиши цената на петрола", казва Чару Чанана, стратег в Saxo Capital Markets Pte. Тя добавя, че перспективата за още повишения на лихвените проценти и нарастващите запаси в САЩ са натежали върху цените.

Според правителствени данни запасите от суров петрол в САЩ са нараснали със 7,65 млн. барела през миналата седмица до най-високото ниво от май 2021 г. насам. Запасите в ключовия хъб за съхранение в Кушинг, Оклахома, точката за доставка на WTI, се разшириха за осма седмица до най-високото ниво от юни 2021 г. насам.

От края на декември насам незабавният времеви интервал за WTI се задържа в мечата структура на контанго, което е сигнал за достатъчно предлагане. На пазара на „Брент“ - световния бенчмарк - най-близкият спред показва по-стегнат пазар.

*Към 6 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:17 | 24.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още