fallback

Оптимистични корпоративни прогнози тласнаха нагоре европейските пазари

Nvidia даде импулс на производителите на чипове в Европа

20:09 | 23.02.23 г.

Европейските борси отбелязаха ръст в четвъртък след две поредни сесии на спадове, подкрепени от финансовите компании и оптимистичните очаквания на компании в региона. Положителните прогнози за приходите от продажби на американската компания за чипове Nvidia предизвика рали при акциите на производителите на чипове в Европа, предават Ройтерс и CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,1%. Банковият сектор отбеляза ръст от 0,9%, а застрахователните компании прибавиха 0,3%. Минният сектор поведе загубите със спад от 1,6%.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се понижи с 0,29% до ниво от 7907,72 пункта. Германският DAX е нагоре с 0,49% и завърши деня на ниво от 15 475,69 пункта. Френският CAC 40 прибави 0,25% към стойността си до 7317,43 пункта.

Книжата на AXA поскъпнаха с 3,2%, след като френската застрахователна компания повиши очакванията си за 2023 г. и обяви програма за обратно изкупуване на акции, като в същото време обяви по-малка от очакванията печалба за цялата година.

Нагласите на инвеститорите бяха разведрени и от публикувани по-рано данни, които показаха, че инфлацията в еврозоната е била съвсем малко по-висока от първоначалните данни през януари, потвърждавайки, че ръстът на цените е преминал връхната си точка.

Чувствителният към лихвите технологичен сектор отбеляза ръст от 0,4%, подкрепен от поскъпването на книжата на производителите на полупроводници.

Производителите на чипове ASM International, BE Semiconductor и Aixtron прибавиха между 0,4% и 1,2%.

Американският им конкурент Nvidia прогозира приходи през първото тримесечие над очакванията на Wall Street, като отбеляза силна подкрепа от използването на чиповете ѝ в услуги на базата на изкуствен интелект като чатботове.

Но опасенията, че централните банки ще повишават лихвите за по-дълго време се запазиха.

Протоколите от последното заседание на Федералния резерв в САЩ, публикувани в сряда, показаха, че почти всички ръководители са се обединили зад решението за нови бавни повишения на лихвите, като са отбелязали, че инфлацията ще определи колко още трябва да нараснат лихвите.

Публикувани неотдавна данни показаха, че френската и германската икономика са нараснали, а покачването при бизнес активността в САЩ също подкрепи мнението, че лихвите в двете икономики ще останат по-високи за по-дълго време.

Stoxx 600 е нараснал с близо 9% от началото на годината, над два пъти по-вече от повишението на S&P 500 с 3,9%.

Европа се възползва от по-доброто време, надеждите, че икономиките ще избегнат с малко рецесия и подкрепата от повторното отваряне на Китай.

Книжата на инженерната компания Rolls-Royce поскъпнаха с 23,7% и тя оглави Stoxx 600, след като главният ѝ изпълнителен директор прогнозира по-силен ръст на печалбата през 2023 г. Миналогодишната печалба на компанията също надмина очакванията.

Автомобилният сектор записа ръст от 1%, а цената на акциите на Stellantis се повиши с 3,6%.

Медийният сектор прибави 0,3%, подкрепен от повишението в цената на акциите на британската рекламна компания WPP с 3,4%, след като тя обяви по-висок от очакванията органичен ръст от 3% до 5% за годината.

Британските банки и здравни компании отбелязаха спад, тласкайки надолу FTSE 100. Книжата на Barclays, Standard Chartered, AstraZeneca и GSK поевтиняха в четвъртък заради липсата на перспектива за изплащане на дивидент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:39 | 23.02.23 г.
fallback
Още от Пазари виж още